Uttalande från Svenska riksdagsgruppens konstituerande möte

07.02.2012 kl. 15:03
Svenska riksdagsgruppen gratulerar den nyvalda presidenten Sauli Niinistö till valet och ser fram emot ett gott samarbete. Samtidigt tackar gruppen valets tvåa Pekka Haavisto för den insats hans kampanj gjorde för samhällsklimatet. Valresultatet visar att de nu, särskilt bland unga, finns stora förväntningar på den nya presidenten med tanke på t.ex. bekämpning av marginalisering.

Svenska riksdagsgruppen vill påminna den tillträdande presidenten om statsöverhuvudets ansvar, i företrädarnas anda, för att stöda och utveckla landets tvåspråkighet och de båda nationalspråkens ställning. Presidenten har också ett särskilt viktigt ansvar för att garantera och förstärka den åländska självstyrelseordningen.

Svenska riksdagsgruppen hoppas att den nya presidenten engagerar sig för den nationalspråksstrategi som nu utarbetas under statsministerns ledning. Presidenten har en uppgift inte minst som opinionsbildare för ett inkluderande och respekterande samhällsklimat, och det gäller även relationerna mellan språken och dialogen mellan språkgrupperna.

Dessa värderingar förde SFP:s presidentkandidat Eva Biaudet aktivt fram i sin kampanj.

Det nya riksdagsårets viktigaste uppgift blir att balansera den offentliga ekonomin.

Svenska riksdagsgruppen meddelar redan nu sin beredskap att i behandlingen av de följande årens budgetramar vidta stabiliserande och balanserande åtgärder i form av rättvisa skatteskärpningar och utgiftsnedskärningar. Vi kan inte ytterligare öka den skuldbörda som läggs på yngre och kommande generationer.

Samtidigt krävs strukturella åtgärder för att trygga och öka sysselsättningen i alla åldersgrupper. Sådana åtgärder är till exempel flexibla arbetstidsarrangemang för småbarnsföräldrar, handikappade och personer som närmar sig eller redan har uppnått pensionsåldern. Målet bör vara att höja den faktiska pensioneringsåldern.

För att den så kallade ungdomsgarantin ska fungera krävs ett nära samarbete mellan myndigheter, utbildningsanstalter och företag. Det behövs fler läroavtal och framför allt kombinationer mixar av skola, praktik och läroavtal, så att alla unga tryggas en meningsfull sysselsättning.

Svenska riksdagsgruppens presidium omvaldes enhälligt på det konstituerande mötet. Som gruppordförande fortsätter Mikaela Nylander och som viceordförande Ulla-Maj Wideroos och Thomas Blomqvist.

Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40