Wallin: Inga heliga kor i regeringens ramria

13.03.2012 kl. 17:30
Nästa vecka ska regeringen slå fast valperiodens budgetramar. Enligt Svenska folkpartiets ordförande, försvarsminister Stefan Wallin blir de budgetbeslut som fattas avgörande för regeringens möjligheter att uppnå sina målsättningar om en minskad skuldsättningsgrad i slutet av valperioden.

- Det behövs beredskap att fatta beslut om betydande utgiftsminskningar och skatteförhöjningar. Därför finns det ingen orsak för regeringspartierna att på förhand utesluta den ena åtgärden efter den andra på utgifts- eller skattesidan. Alla förslag måste granskas fördomsfritt, annars kommer regeringspartierna till ramrian med långa prestigeladdade nej-listor och låsta positioner, säger Wallin, som talade på SFP:s SFP:s kommunorganisation i Väståbolands årsmöte på tisdagen.

Enligt Wallin måste alla regeringspartier nu lägga ifrån sig sina ideologiska glasögon. Alla måste avstå från någonting för att de gemensamma målen kan nås. På skattesidan betyder detta att alla skatteobjekt, som kan öka statens inkomster ska granskas fördomsfritt.

- Regeringspartierna måste exempelvis vara beredda att diskutera fördelar och nackdelar med att inte inflationsjustera inkomstskatteskalorna, höja de högsta marginalskatterna, höja eller reformera mervärdesskatten, höja självrisken för arbetsresor eller avskaffa skatteavdraget för fackföreningsavgifter. Flera avdrag har regeringen redan rört, bland annat hushållsavdraget och ränteavdraget för bostadslån. Dessutom har arvsskatten skärpts, säger Wallin.

- Förmågan att bära helhetsansvar mäts i svåra tider. I ett läge där utsikterna för tillväxten sviktar, där staten redan nu nettolånar 7 miljarder euro till och betalar 4500 euro i minuten bara i räntor för statsskulden kan det inte finnas många heliga kor, som inte ens får nämnas. Den enda acceptabla ideologin är en ekonomiskt och socialt hållbar politik som inte för över bördan på kommande generationer, säger Wallin.

SFP

Gruppanföranden

Gruppanförande om regeringsprogrammet

23.04.2003 kl. 00:00

Responsdebatt om framtidsredogörelsen

08.01.2003 kl. 00:00

Den nya grundlagens funktionsduglighet

07.01.2003 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om den grå ekonomin

27.11.2002 kl. 00:00

Aktualitetsdebatt om EU

13.11.2002 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om barnens ställning

05.11.2002 kl. 00:00