Wallin: Inga heliga kor i regeringens ramria

13.03.2012 kl. 17:30
Nästa vecka ska regeringen slå fast valperiodens budgetramar. Enligt Svenska folkpartiets ordförande, försvarsminister Stefan Wallin blir de budgetbeslut som fattas avgörande för regeringens möjligheter att uppnå sina målsättningar om en minskad skuldsättningsgrad i slutet av valperioden.

- Det behövs beredskap att fatta beslut om betydande utgiftsminskningar och skatteförhöjningar. Därför finns det ingen orsak för regeringspartierna att på förhand utesluta den ena åtgärden efter den andra på utgifts- eller skattesidan. Alla förslag måste granskas fördomsfritt, annars kommer regeringspartierna till ramrian med långa prestigeladdade nej-listor och låsta positioner, säger Wallin, som talade på SFP:s SFP:s kommunorganisation i Väståbolands årsmöte på tisdagen.

Enligt Wallin måste alla regeringspartier nu lägga ifrån sig sina ideologiska glasögon. Alla måste avstå från någonting för att de gemensamma målen kan nås. På skattesidan betyder detta att alla skatteobjekt, som kan öka statens inkomster ska granskas fördomsfritt.

- Regeringspartierna måste exempelvis vara beredda att diskutera fördelar och nackdelar med att inte inflationsjustera inkomstskatteskalorna, höja de högsta marginalskatterna, höja eller reformera mervärdesskatten, höja självrisken för arbetsresor eller avskaffa skatteavdraget för fackföreningsavgifter. Flera avdrag har regeringen redan rört, bland annat hushållsavdraget och ränteavdraget för bostadslån. Dessutom har arvsskatten skärpts, säger Wallin.

- Förmågan att bära helhetsansvar mäts i svåra tider. I ett läge där utsikterna för tillväxten sviktar, där staten redan nu nettolånar 7 miljarder euro till och betalar 4500 euro i minuten bara i räntor för statsskulden kan det inte finnas många heliga kor, som inte ens får nämnas. Den enda acceptabla ideologin är en ekonomiskt och socialt hållbar politik som inte för över bördan på kommande generationer, säger Wallin.

SFP

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00