Henriksson: Nuvarande sexköpslagstiftning fungerar inte

06.07.2012 kl. 11:39
Justitieminister Anna-Maja Henriksson: Nuvarande sexköpslagstiftning fungerar inte och kan bidra till att Finland uppfattas som attraktivt för människohandlare.
Justitieminister Anna-Maja Henriksson, som denna vecka deltar i Almedalsveckan i Visby, deltog idag tillsammans med Sveriges EU-minister Birgitta Ohlsson i ett seminarium om sexhandeln runt Östersjön.

”Utvärderingen av den svenska lagstiftningen från år 1999 som kriminaliserar alla former av sexköp visar tydligt att förbudet mot sexköp har haft önskad effekt och utgör ett viktigt instrument för att motarbeta både prostitution och människohandel”, sade Svenska Folkpartiets viceordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson.

De finska domstolarna har under de senaste åren behandlat flere uppmärksammade fall av sexköp. Enligt den rådande finska lagstiftningen är endast sexköp av en person som varit föremål för koppleri eller människohandel kriminaliserat.

”Fallen som behandlats av våra domstolar visar tydligt att den finska lagstiftningen inte fungerar. Det har visat sig mycket svårt att bevisa att sexköparen borde ha känt till att den i sexhandeln utnyttjade personen varit utsatt för koppleri eller människohandel. Om vi på allvar vill göra mer för att motarbeta prostitution och människohandel borde vi enligt svensk och norsk förebild införa ett heltäckande sexköpsförbud”, konstaterade Henriksson.

Henriksson välkomnade också EU-kommissionens nya 5-års strategi för att motarbeta människohandel som presenterades av EU-kommissionär Cecilia Malmström för några veckor sedan. Strategin syftar bl.a. till att effektivera skyddet för människohandelsoffer och minska på efterfrågan av prostitution samt varor och tjänster som leder till att människohandelsoffer utnyttjas.

”Människohandel och utnyttjande inom prostitution är nutidens slaveri. Utnyttjandet leder ofta till livslånga skador för offren och har allvarliga negativa konsekvenser för hela samhället”, avslutade Henriksson.

SFP

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00