Gestrin: Grön offentlig upphandling är en framtidssatsning

12.04.2013 kl. 09:30
Gemensamma nordiska anvisningar skapar en större och ekonomiskt lönsam nordisk hemmamarknad för varor och tjänster med låg miljöbelastning. Med grön offentlig upphandling kan grön tillväxt i Norden främjas.
- Det gläder mig att Nordiska rådet antog idag ett initiativ om nordiskt samarbete inom grön offentlig upphandling, som jag har lämnat in. Gemensamma gröna upphandlingsanvisningar och kriterier är ett effektivt instrument för de nordiska länderna att minska sina koldioxidutsläpp samt styra produktions- och konsumtionspolitiken mot mer hållbar riktning, säger Christina Gestrin.

Offentliga upphandlare i Norden borde bättre kunna dra nytta av varandras erfarenheter, eftersom staterna, regionerna och kommunerna i de nordiska länderna ofta har detaljerade handlingspraxis för offentlig upphandling.

- Grön offentlig upphandling kan sporra till innovationer samt främja utvecklingen och ibruktagandet av miljövänlig teknik. Cleantech-sektorn är en av de viktigaste branscherna i världen som växer kraftigast och potentialen för att skapa nya arbetsplatser inom denna sektor är enorm. Nu har vi chansen att vara föregångare och främja produktion av varor och tjänster med låg miljöbelastning, fortsätter Gestrin.

I EU har diskussionen om offentlig upphandling varit aktiv. Den offentliga upphandlingen utgör en stor del av EU-marknaden och motsvarar cirka 16 % av BNP. Mot bakgrund av detta uppmanas nordiska ministerrådet att ta steget vidare och upprätta gemensamma anvisningar och kriterier för grön offentlig upphandling i de nordiska länderna.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00