Demokratifrämjande i Mongoliet

06.05.2013 kl. 13:12
justitieminister Anna-Maja Henirksson besökte Mongoliet i början på maj.
Senaste veckoslut besökte jag Mongoliets huvudstad Ulan Bator för att som Finlands representant delta i en internationell demokratikonferens för parlamentariker och ministrar. Mongoliet är ett spännande land, med en befolkning på 2,9 miljoner, varav närmare hälften bor i huvudstaden. Landet har en förunderlig natur med allt från höga berg, milslånga stäpper, skog och Gobi öknen längst i söder.

Mongoliet är för tillfället ordförandeland i nätverket för demokratiska stater (Community of Democracies), som är ett internationellt samarbetsforum med syfte att stöda och stärka utvecklingen av medborgarsamhället i nya demokratier. Vid konferensen, som var höjdpunkten på landets tvååriga ordförandetid, deltog också exempelvis Burmas oppositionsledare, fredsprisvinnaren och demokratiförkämpen Aung San Suu Kyi, EU:s representant i utrikes- och säkerhetsfrågor Catherine Ashton och Sveriges utrikesminister Carl Bildt.

Under konferensen deltog jag i ett par paneldiskussioner. Demokrati och korruption var tema i den ena, och kvinnor och demokrati i den andra. Demokrati handlar om att inte utesluta någon ur beslutsfattandet. Därför är kvinnor i en nyckelroll när det gäller utvecklingen av demokrati. Parlamentet i Mongoliet har idag 11 kvinnliga ledamöter av totalt 76 parlamentariker. En av dem, tillika kultur- och idrottsminister Ts. Oyungerel deltog i paneldiskussion om kvinnor och demokrati. Dessutom medverkade bland annat en kvinna som berättade om kvinnornas svåra situation i Egypten efter Arabvåren och en mexikanska som belyste kvinnornas situation i det politiska livet i Latinamerika.

Under besöket träffade jag också Mongoliets människorättskommissionär, chefen för gränsbevakningen och min justitieministerkollega. Mänskliga rättigheter är något som är väl framme i Mongoliet och kommissionären har befogenheter att ingripa och påtala eventuella problem hos myndigheterna. Respekten är också stor för det som kommissionären säger. Det var intressant att notera hur aktivt man i Mongoliet satsar på så kallad e-demokrati, dvs. möjligheten att delta och påverka via nätet. Här skulle vi i Finland ha en del att lära oss.

Det är viktigt att minnas att ingen demokrati är perfekt, inte heller vår, och demokratier kan och bör utvecklas för att stöda ett aktivt medborgarsamhälle. Men demokrati är det bästa samhällsskick vi känner till idag. Alla människor i världen är dessvärre inte så lyckligt lottade att de lever i ett fungerande demokratiskt samhälle. Fortfarande är det många som saknar påverkningsmöjligheter, som lever i diktaturer, som inte kan utnyttja sina mänskliga rättigheter och som förtrycks eller förföljs på grund av sina politiska åsikter. Därför är det så viktigt att vi tillsammans stöder och hjälper till att utveckla nya demokratier eller länder som genomgår en samhällsomvandling.


Anna-Maja Henriksson, justitieminister

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45