Ett enat Österbotten är ett starkt Österbotten

16.06.2013 kl. 10:00
Sommaren är här. Samtidigt är det dags för halvtidsbokslut för Katainens första regering. Mycket gott har gjorts under dessa två år och Svenska Folkpartiet har uppnått flera av våra viktiga mål.

Stödet till dem som har det svårast i vårt samhälle och till ensamförsörjare har höjts, en sänkning av samfundsskatten kommer att göras för att stimulera näringslivet och  företagsamheten, förbättringen av tågbanan norr om Seinäjoki fortsätter och Vasabanans elektrifiering har äntligen slutförts. Ungdomsgarantin har införts och äldreomsorgslagen träder ikraft den första juli. Dessutom har Finlands första Nationalspråksstrategi sett dagens ljus.

 

De här besluten är också till fördel för hela landet och givetvis också för Österbotten. Vårt Österbotten är ett av de landskap som redan nu klarar sig allra bäst, ett exempel för det övriga landet, en framgångssaga. En sänkning av samfundsskatten stöder vårt redan exportinriktade och högt specialiserade näringsliv. Goda kommunikationer är a och o för att vi ska kunna nå världen och sälja våra produkter. Logistiken är oerhört viktig. Därför tror jag också att regeringens beslut om att tillåta en ökad storlek på lastbilarnas släp är klokt. 

 

Det är dock inte enbart regeringens beslut som är viktiga. Viktigt är också att vi håller ihop. Att vi vågar utveckla alla delar och tar tillvara alla styrkor i vårt goda landskap. Att vi kan se på helheten och inte hemfaller åt knutpatriotism. Att vi har hela Österbottens väl för ögonen. Och att vi samarbetar oavsett vilken del av landskapet vi kommer från. Min övertygelse är att ju starkare Österbotten som helhet är, dess starkare är också Vasa, som landskapets centralort. Vi har alltid tidigare visat solidaritet med varandra och med övriga Finland. Det skall vi fortsätta med. Det gäller för landskapet, för SFP och för alla de organisationer som jobbar för ett levande och starkt Österbotten. Tillsammans är vi starka.

 

I torsdags fattade regeringen beslut om ett program för Migrationens framtid 2020. Det är viktigt. Också på denna punkt har vi i Österbotten varit en föregångare. Vi har tidigt välkomnat invandrare och de är en mycket viktig del av vårt samhälle. Vi har också insett att vi behöver mera arbetskraft än vad vi själva har tillgång till. Vi har varit steget före med en lyckad integration. Naturligtvis finns det ingen som är perfekt, inte heller vi, utan vi måste fortsätta jobba för ett samhälle där alla har en plats och känner sig välkomna. Detta oberoende av varifrån man är hemma. Med dessa ord vill jag också passa på att önska alla Vasabladets läsare en riktigt god sommar. Nu är det dags för lite ledighet och vila, en tid att ladda batterierna och njuta av den ljusa finska sommaren! Skön sommar!

 

Anna-Maja Henriksson, justitieminister (SFP
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00