Laxsoppa med bismak.

08.10.2013 kl. 12:59
Fritidsfiskare och riksdagsledamot Jörn Donner efterlyser förnuft i laxdiskussionen.


Med skådespelaren Jasper Pääkkönen och en del andra i spetsen utmålas en mycket ensidig bild av Finlands laxpolitik. De låter förstå att ingenting skulle ha gjorts för att skydda laxen i Östersjön.

Donner påpekar att laxfisket har begränsats redan länge och då särskilt på yrkesfiskarnas försorg. Finland har bland annat begränsat laxfisket genom en stram tidsreglering sedan år 1996 och förbudet mot drivnätsfiske som i praktiken gjort slut på laxfisket i öppet hav sedan 2008. Också laxkvoterna för Östersjön har under de senaste åren reducerats drastiskt.

- Till Torneälv vandrade rekordmånga, omkring 60 000 laxar under år 2012. Detta är drygt tvåhundra procent mera än år 2011. Också i år var antalet vandringslax omkring 52 000. Kanske Jasper Pääkkönen inte vet detta, eller så vill han bara inte berätta det, säger Donner.

- Nedskurna laxkvoter motiveras ofta med internationella havsforskningsrådet ICES vetenskapliga rekommendationer. Varför glömmer de som vill skära ned kvoterna att berätta att enligt detta samma ICES, förbättras inte det svaga laxbeståndet på något väsentligt sätt fastän laxkvoten spikas på en mycket låg nivå och laxfisket minimeras, frågar Donner.

Enligt ICES bör små och svaga laxbestånd återupplivas genom riktade åtgärder, såsom exempelvis fiskebegränsningar vid särskilda älvar, genom rehabilitering av älvarna och genom att undanröja hinder för den vandrande fisken.

- Jag är själv en ivrig fritidsfiskare, strömmingen är min favorit. Jag kan ändå inte fatta varför man hela tiden skäller på yrkesfiskarna. De ser ju till att många finländare får färsk inhemsk fisk på sitt matbord. Anser faktiskt Pääkkönen & co att det är bättre att vi erbjuds enbart pangasius-fisk, influgen från Asien? Är det enligt dem ekologiskt, undrar Donner.


Tilläggsuppgifter:

Riksdagsledamot Jörn Donner, tel. 050 512 2886, jorn.donner@riksdagen.fi
Riksdagsassistent Camilla Mäkinen, tel. 050 574 2049
Jörn Donner

Gruppanföranden

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35