Wallin frågar regeringen om nya sätt att bekämpa fästingar

14.11.2013 kl. 11:07
Riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) ställer ett skriftligt spörsmål till regeringen om dess beredskap att stöda nya sätt att bekämpa fästingar med parasitologiska metoder. Ett känt faktum är att fästingarna tar sig till bebodda områden på sina värddjur, av vilka rådjuret är vanligt. Särskilt vill Wallin veta om regeringen känner till metoden 4-poster, där en behållare med föda lockar till sig rådjur, som samtidigt då det äter av födan stryker sig mot skumplastrullar som är giftdränkta. Fästingen skyr giftet och kommer inte att fästa sig vid rådjuret, inte duga dess blod och därmed få svårare att försöka sig. Metoden har i olika studier minskat antalet fritt levande fästingar med upp till 95 procent.

- I Finland, där de fästingrelaterade sjukdomarna breder ut sig, finns det all orsak att med öppet sinne granska nya möjligheter att hindra fästingarnas framfart. Att koncentrera sig på fästingens naturliga sätt att sprida sig till bebodda områden och den vägen minska dess förekomst på dessa områden vore ett naturligt angreppssätt. En 4-poster kostar i USA cirka 340 euro. Kostnaderna för själva tekniken, kemikalier och underhåll skall vägas mot de kostnader borrelios och TBE orsakar för den offentliga sjukvården samt i form av ofta långvariga sjukfrånvaron, som speciellt de allvarligaste varianterna av TBE leder till. Är regeringen beredd att utreda möjligheten att ta i bruk parasitologiska metoder av typen 4-poster för att hindra fästingen från att sprida sig på bebodda områden och därigenom minska risken för att borrelios och TBE ökar ytterligare, frågar Wallin i det skriftliga spörsmålet, som han lämnade in på onsdagen.

Wallin påminner om att borrelios och den fästingburna encefaliten TBE drabbar allt fler finländare. År 2011 konstaterades 1611 fall av borrelios och 62 fall av TBE. Totalt räknar man dock med upp till 4000 fall av borrelios om man inkluderar de fall, som upptäckts i ett tidigt skede och inte lett till laboratorieprov. Av TBE-fallen beräknas cirka en fjärdedel leda till den allra svåraste varianten av sjukdomen.

- De problem fästingarna orsakar i byar, vid sommarstugor, på idrottsplatser och på campingområden tvingar redan folk att ändra beteende och levnadsvanor. Av uttrycklig rädsla för TBE och borrelios kommer exempelvis scoutdistriktet i Egentliga Finland inte att ordna läger för 4000 scouter på Gyltö, Korpo, 2014. Lägret flyttas till Tavastehus, skriver Wallin i spörsmålet, som regeringen bör besvara inom 21 dagar.

Stefan Wallins spörsmål (pdf)

SFP

Gruppanföranden

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00