SFP: Ett trovärdigt strukturpaket

29.11.2013 kl. 17:39
Regeringen har idag slutfört förhandlingarna om det så kallade strukturpaketet, som tar sikte på att minska de stora hållbarhetsunderskottet i den offentliga ekonomin.

- SFP:s ordförande, försvarsminister Carl Haglund, är nöjd med  uppgörelsen. Det har varit tuffa förhandlingar men resultatet är trovärdigt och ger välfärdssamhället framtidstro. I paketet ingår bland annat åtgärder som möjliggör det för kommunsektorn att minska sina kostnader med en miljard per år. Här minskar man bland annat normerna för kommunerna inom alla sektorer.

Andra centrala åtgärder i strukturpaketet är ett rambudgetförfarande mellan stat och kommun, effektiverad statlig och kommunal verksamhet samt åtgärder för att höja sysselsättningsgraden.

Svenska folkpartiet har ända sedan regeringsförhandlingarna på Ständerhuset våren 2011 talat för åtgärder som lägger en stabil grund för vårt välfärdssamhälle.

- Dagens förhandlingsresultat är ett avgörande steg på vägen, säger Carl Haglund, som samtidigt påminner om att regeringen på våren i samband med rambudgetförhandlingarna har många viktiga ekonomiska beslut att fatta.

En betydande del av paketet är åtgärder för att förbättra och utveckla äldreomsorgen.
- Jag är glad att vi nu klart signalerar, att allt fler äldre behöver få öppenvård och hemservicetjänster i framtiden, och att vårt mål är att minska på långvården och satsa på att stöda den äldres funktionsförmåga. Så har man gjort också i andra nordiska länder, och det är välkommet att Finland nu väljer samma väg, säger SFP:s vice ordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson.

Förteckningen över åtgärder som regeringen enats om (endast på finska tillsvidare)
SFP

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00