Nauclér kommenterade människorättsrapport

11.12.2013 kl. 14:35
Gör vi tillräckligt mycket för att skydda människorättsförsvararna och har Finland en tillräckligt hög profil jämfört med andra länder, frågade riksdagsledamot Elisabeth Nauclér i samband med presentationen av rapporten över "Human Rights Defenders".

Under tisdagen (den 10 december) på människorättsdagen presenterade KIOS (På finska ”Kansalaisjärjestöjen ihmisoikeussäätiö” och på engelska the ”Finnish NGO Foundation for Human Rights”) i samarbete med riksdagens människorättsgrupp sin rapport över ”Human Rights Defenders”. Rapporten är resultatet av ett seminarium som hölls i Helsingfors under oktober 2013. Rapporten presenterades av tidigare riksdagsledamoteten och tidigare ordföranden i människorättsgruppen Ulla Anttila. Den kommenterades sedan av människorättsgruppens nuvarande ordförande riksdagsledamot Elisabeth Nauclér, varefter biståndsminister Pekka Haavisto, också tidigare ordförande i människorättsgruppen, kommenterade utgående från den människorättspolitik Finland för.

Nauclér tog särskilt upp frågan om människorättsförsvararnas ute i världen och hemma mer och mer utsatta läge, och då i synnerhet journalister som inte längre kan försvara det fria ordet utan att riskera livet på många ställen i världen. Gör vi tillräckligt mycket för att skydda dem, för att försvara dem och har Finland en tillräckligt hög profil jämfört med andra länder?

I sitt svar beskrev Pekka Haavisto det arbete som Finland gör, ibland med låg profil och små steg, men alltid konsekvent. Han valde också att särskilt lyfta fram de exempel på hur mänskliga rättigheter, inom Finlands gränser, fått lösningar som är värda att lyftas upp i internationella sammanhang. Och han nämnde särskilt ursprungsfolkens rättigheter som samebefolkningen har rätt till, de rättigheter romerna har i Finland, att det är ett land med två språkgrupper som båda tillförsäkrats rättigheter och Ålandslösningen, där en minoritet fått autonomi.

Presentationen var öppen för allmänheten och hade lockat många deltagare.

Elisabeth Nauclér

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55