Nylander: Utgångsläget bör vara enspråkiga skolor

12.12.2013 kl. 12:28
Då tankesmedjan Magma idag lanserar sin rapport om tvåspråkiga skolor bör vi fråga oss hur vi bäst tryggar vårt lands tvåspråkighet även i framtiden.

- Utgångsläget ska även i framtiden vara enspråkiga skolor, där elever från båda språkgrupperna garanteras tillgång till en enspråkig skolmiljö på det egna modersmålet. Speciellt i kommuner där den språkliga minoriteten är liten är det speciellt viktigt för barnens språkutveckling att skolmiljön antingen är svensk eller finsk, fastslår ordförande för Sfp:s utbildningspolitiska utskott, riksdagsledamot Mikaela Nylander.

- Vi behöver mera utbyte mellan språkgrupperna än vi har i dag, det borde utarbetas konkreta handlingsprogram speciellt i tvåspråkiga kommuner för att öka samarbetet mellan finsk- och svenskspråkiga daghem och skolor via elevutbyte och vänklasser, säger Nylander. Och påminner samtidigt om att efterfrågan på språkbad är mycket större än utbudet i många kommuner.

- Att grunda rent tvåspråkiga skolor undergräver den svenska skolans funktion som garant för en levande svenskhet. Skolans roll som identitetsskapare är oerhört viktig. Tvåspråkiga skolor kan leda till minskat elevunderlag i svenska skolor på tvåspråkiga orter, vilket på sikt hotar den svenska skolan. Mera svenskundervisning i den finska skolan ger ett mera tvåspråkigt land. Är det inte det vi vill åstadkomma? avslutar Nylander.

SFP

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00