Nylund kräver strängare villkor för utländsk mat.

12.03.2014 kl. 09:30
Genom att förkorta livsmedelkedjan, kan vi öka på säkerheten. Då offentliga institutioner, kommuner och staten, gör offentliga upphandlingar måste vi ställa samma krav på livmedelssäkerhet på utländska produkter som på inhemska, kräver riksdagsledamot Mats Nylund.

På tisdagen behandlades regeringens redogörelse om livsmedelssäkerheten i riksdagen. SFP:s riksdagsledamot Mats Nylund anser att redogörelsen är bra, men att den inte löser alla problem.

 

– I Finland kan vi vara stolta över att våra livsmedel hör till de säkraste i världen. Smittämnen förekommer ytterst sällan i vår mat, och i de flesta fall så härrör sig smittan från utlandet, konstaterar Nylund.

 

För producenterna betyder den höga livsmedelssäkerheten även höga kostnader. Nylund anser att man borde minska på byråkratin och kostnaderna för producenterna, utan att äventyra konsumenternas livsmedelssäkerhet.

 

För konsumenten är det viktigt att veta varifrån maten kommer. Genom ursprungsmärkningen kan konsumenten göra medvetna val och detta ökar även livsmedelssäkerheten. Därför borde det vara obligatoriskt att alla produkter har ursprungsbemärkning.

 

– Genom att förkorta livsmedelkedjan, kan vi öka på säkerheten. Då offentliga institutioner, kommuner och staten, gör offentliga upphandlingar måste vi ställa samma krav på livmedelssäkerhet på utländska produkter som på inhemska, kräver Nylund. På detta sätt kan vi öka säkerheten, stöda den inhemska produktionen och få bättre mat till våra skolor, dagis och ålderdomshem, avslutar Nylund.

 

Tilläggsinformation:

 

Riksdagsledamot Mats Nylund, tel. 050 5122 191

Mats Nylund

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00