Skuldspiralen bör brytas

20.08.2014 kl. 14:28
Svenska riksdagsgruppen vill påminna om regeringens centrala tes – att välfärdssamhället tryggas bäst genom att bryta skuldspiralen och få balans i statsekonomin.

 Anpassningen av ekonomin innebär de närmaste åren många krävande åtgärder. Riksdagsgruppen anser ändå att det är i en sund samhällsekonomi som medborgarna bäst uppmuntras till god utbildning, aktivt arbetsliv och socialt ansvarstagande.

 

Ett modigt framtidsperspektiv måste genomsyra utbildningen. Vi behöver även ett bättre företagarklimat för att skapa nya arbetstillfällen. Det betonar Svenska riksdagsgruppen.

Inför regeringens förestående budgetmangling framhåller gruppen att det inte finns rum för att ytterligare skära ned på utbildningsresurserna.

– Regeringen bör signalera klart att nyskapande och risktagning är något mycket önskvärt i det finländska samhället. För det krävs god utbildning. I ett bra företagarklimat ska man också ha rätt att misslyckas, säger gruppordförande Mikaela Nylander.

 

Finland har inte råd att misslyckas med pensionsreformen. Det konstaterar Svenska riksdagsgruppen på sitt sommarmöte i Åbo.

- Det är hög tid att komma framåt när det gäller pensionsåldern. Signalerna att arbetsmarknadsparterna inte avancerar i förväntad takt är oroväckande. Vi måste få den här frågan bort från förhandlingsbordet, så att man kan koncentrera sig på andra viktiga delar av pensionsreformen.

- Att höja den faktiska pensionsåldern är bara en bit i helheten. Viktigt är att fördomslöst reformera pensionssystemet och skapa en vettig flexibilitet som gör att folk orkar längre i arbetslivet. Också möjligheter till deltidsjobb är en del av lösningen, framhåller riksdagsgruppen.

 

Svenska riksdagsgruppen hänvisar till regeringens strukturpaket som godkändes i augusti för ett år sedan. En central förutsättning för att få landets ekonomi på rätt köl var en ambitiös pensionsreform.

 

Svenska riksdagsgruppen anser att Finland bör höja sin flyktingkvot. Att man i budgetförslaget för nästa år vill reservera resurser för att ta emot endast 750 kvotflyktingar är enligt gruppen inte alls tillräckligt. Ett minimum är den ökade kvoten på 1050 som vi har haft i år.

- Extremisternas våldsamma framfart i Irak har redan lett till stora tragedier. Också läget i Syrien är fortfarande ytterst svårt. Flyktingorganisationen UNHCR har vädjat till omvärlden att ta ett större ansvar. Finland är definitivt ett land som kan göra mera, konstaterar riksdagsgruppen.

 

Riksdagsgruppen uttrycker sin djupa oro över inbesparingarna i Justitieministeriets förvaltningsområde. De slår hårt mot landets rättsväsende, åklagarväsende och fängelser. Sparåtgärderna i föreslagen form riskerar leda till uppsägningar och stängning av fängelser.

 

Riksdagsgruppen anser att de anslag som är tänkta att använda för att öka barnfamiljerna rätt till skatteavdrag, bättre kunde användas genom att minska sänkningen av barnbidraget med samma summa. Det är en vettigare stödpolitik, eftersom det tilltänkta skatteavdraget bara ökar skattebyråkratin.

 

 

Svenska riksdagsgruppen träffade under sommarmötet även Åbo Akademis ledning. Gruppen uttryckte sin tillfredsställelse för att ÅA bestämt inleda förhandlingar med Helsingfors universitet om möjligheterna att starta en lärarutbildning i södra Finland. Här hoppas gruppen att samarbetet utan dröjsmål leder till ett välunderbyggt och realistiskt förslag.

 

 

Tilläggsuppgifter:

Mikaela Nylander 050-5113029

Ordförande för Svenska riksdagsgruppen

 

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00