Svenskan kräver ständig bevakning !

14.09.2014 kl. 08:00
Den politiska hösten har kört igång på allvar. Det blir en arbetsdryg höst för såväl riksdag som regering. Enbart från justitieministerit har jag som mål att ännu hinna avge ca 20 lagförslag till riksdagen för behandling.

Mycket händer även i världen runt om oss. Krisen i Ukraina oroar, oberoende av om man betraktar situationen som medborgare eller beslutsfattare. Här ser jag det som viktigt att Finland håller en enig linje med EU. Önskvärt vore också att alla parter skulle inse att det som nu behövs är fred.


Under den senaste veckan har också svenskan varit mycket på tapeten. I huvudstadsregionen har det visat sig att invandrare har svårt att få integrationsutbildning på svenska. Så här får det förstås inte vara. Den som vill lära sig svenska ska också ges möjlighet till det. Det behöver naturligtvis också gälla i Österbotten!


Regeringen har också varit mycket tydlig då det gäller integrationen och rätten till språkundervisning. Vi anser att språk är nyckeln till god integration. Det finns tydliga skrivningar i bland annat nationalspråksstrategin och i principbeslutet om  Migrationens framtid 2020. Undervisning i de båda inhemska språken är viktigt för att invandrare ska komma ut på arbetsmarknaden och arbetsgivare sporras att stöda studier i finska eller svenska. Även invandrare som står utanför arbetslivet, till exempel personer som sköter barn hemma, ska ha möjlighet till studier i de båda inhemska språken. Också lagen om främjande av integration och språklagen ger tydliga riktlinjer om att användningen av båda nationalspråken skall främjas.


Själfallet är det så att myndigheterna borde upplysa invandrarna om landets tvåspråkighet, och möjligheterna att välja antingen finska eller svenska som integrationsspråk. Dvs det är inte myndighetens sak, att fatta beslut för individens räkning, det beslutet ska individen få fatta själv.

 

Sedan kan jag inte låta bli att notera den kampanj som försiggår i Helsingfors, för att samla in pengar för att avskaffa den obligatoriska svenskan i skolan. Det finns många behjärtansvärda penninginsamlingar. För krigsdrabbade barn och familjer, för avhjälpande av svält i världen, för cancerforskning, för förbättrande av flickors rätt till till utbildning etc. Att man i Finland 2014 startar en insamling för att få bort den obligatoriska svenskan är beklämmande. Men det är lagligt, även om det är varken smakfullt eller tolerant!



 
Anna-Maja Henriksson

Gruppanföranden

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00