Gästgivars kräver pensionärskvot

25.09.2014 kl. 09:32
Det handlar om rättstänkande i en rättsstat. Med de orden försvarade Lars-Erik Gästgivars (SFP) sin lagmotion som yrkar på att pensionärerna ska kunna utse sina representanter i arbetspensionsbolagens styrelser.

- Pensionärerna, som under hela sin livstid betalat en del av sin lön till pensionsbolagen, saknar företrädare i sina egna bolags beslutande organ. Det är ohållbart och en sak som vi nu har chans att korrigera, säger Gästgivars.

 

Inte mindre än 121 ledamöter – alltså en klar majoritet av de folkvalda – har skrivit under lagmotionen som debatterades på torsdagen i riksdagen.

 

Gästgivars ser en snedvridning i att arbetsmarknadsorganisationerna i praktiken ensamma har rätt att besätta styrelseplatserna i arbetspensionsbolagen.

 

- Pensionärerna själva bör på samma sätt kunna utse sin kvot till de styrande organen.

 

Enligt Gästgivars vore det bästa systemet att pensionärernas gemensamma opolitiska takorganisation PIO rf utser pensionärsrepresentanterna.

 

- Med en mer utvidgad ledning blir bolagen mera transparenta och då kan man undvika onödig risktagning. Jag hoppas att man i den fortsatta behandlingen i riksdagens utskott och på ministeriet ger pensionärernas representanter rätt att delta i de bolag som deras företrädare själva är ägare till, säger Gästgivars.

 

Lars Erik Gästgivars

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55