Svenska gruppen nöjd med extra anslag

03.12.2014 kl. 14:48
Finansutskottets regeringsgrupper har i dag enats om de ändringar som riksdagen kommer att göra i nästa års statsbudget. Totalt hade finansutskottet möjlighet att rikta 51,93 miljoner euro till olika projekt.

Svenska riksdagsgruppen är nöjd med att en dryg miljon riktas för skyddet av Östersjön och Finska viken. Östersjöskyddet får 800 000 euro från finansutskottets tilläggspott, medan för miljöskyddssamarbetet mellan länderna kring Finska viken reserveras 200 000 euro. Ytterligare får Nutri-projektet, en aktionsplan mot övergödning där Finland och Polen varit ledande länder, 100 000 euro.

 

Reduceringsfisket som renar havsområden beviljades även 100 000 euro. Folktingets anslag höjdes även med samma summa.

Svenska riksdagsgruppen är även nöjd med att stödet för 4H-verksamheten fick ett anslag på 350 000 euro. Lantbruksrådgivningen ProAgria tilldelas 400 000, medan det nationella stödet för jordbruket höjdes med 2,5 miljoner euro.

Andelslaget för exportfrämjande Viexpo i Österbotten får ett tilläggsanslag på 150 000 euro.

– Det är oerhört viktigt att vi på detta sätt kan trygga Viexpos förutsättningar att verka. Det är de små- och medelstora företagen som vinner på detta, säger riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) som är medlem i riksdagens finansutskott.

 

Som österbottnisk ledamot är han också nöjd med de infraprojekt som avancerar tack vare finansutskottets budgetkompletteringar. Riksväg 3 mellan Tammerfors och Vasa förbättras på två ställen – vid Kyröskoski och Parkano – och får totalt 6,3 miljoner som tillägg.

För att förbättra villkoren för industrin får Jakobstads hamnväg 0,9 miljoner och järnvägsbanan vid Ylivieska 1,5 miljoner euro. Det nya spåret för mötande trafik i Ylivieska är en viktig etapp i målsättningen att elektrifiera järnvägsförbindelserna till Karlebys och Jakobstads hamnar.

Anslaget för förbättring av enskilda vägar höjs med 2 miljoner euro.

 

Regeringspartierna har också enats om att ge landsvägsfärjorna 50 000 euro extra nästa år för den trafik som sker nattetid. Tilläggspengarna är viktiga eftersom färjetrafiken i både Åbolands skärgård och i Ingå och Raseborg stod inför omorganiseringar som skulle ha inneburit färre turer nattetid.

Svenska riksdagsgruppen anser det också viktigt att de domstolar där det hopats mest ärenden får tilläggsresurser på 1,5 miljoner euro, medan brottsofferjouren tilldelas 100 000 euro. Till följd av finansutskottets beslut reserveras även 150 000 euro för den frivilliga försvarsutbildningen. Alla riksdagsgrupper har tidigare enats om att reservera omkring 4 miljoner för veteranrehabilitering och krigsinvalidernas förmåner.

 

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30