Aktuellt

Lax medlem i säkerhetspolitisk uppföljningsgrupp

Henrik Lax blir Svenska riksdagsgruppens representant i den säkerhetspolitiska uppföljningsgruppen som tillsätts nästa vecka. Gruppen tillsätts på parlamentarisk bas.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
06.06.2002 kl. 00:00

Posten bör ha svensk logo

Svenska riksdagsgruppens ordförande Ulla-Maj Wideroos krävde i ett brev riktat till Jukka Alho, koncernchef för Posten, att företaget tar i bruk en svensk logotyp vid sidan om den finska. Posten hade dagen innan lanserat en ny logotyp, som endast fanns på finska.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
08.05.2002 kl. 00:00

Nej till betal-tv!

Svenska riksdagsgruppen uttrycker sin tillfredsställelse över att kommunikationsministeriet håller fast vid digitaliseringstidtabellen för TV-sändningarna med en övergång från analogt till digitalt år 2006. Ministeriet har tidigare signalerat att tidtabellen kan senareläggas. Däremot är gruppen oroad över förslag som framlagts om Rundradions finansiering.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
02.05.2002 kl. 00:00

Förbättra småföretagarnas villkor

Administrativa hinder får inte avskräcka människor från att bli företagare. Svenska riksdagsgruppen anser att regeringen bör påskynda åtgärderna som skall förbättra de minsta företagens villkor.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
26.03.2002 kl. 00:00

Utred spinnfiskets verkningar

Svenska riksdagsgruppen efterlyser en utredning om det fria spinnfiskets negativa konsekvenser. Gruppens skriftliga fråga som riktats till regeringen påpekar att både yrkesfiskarnas utkomst påverkats och naturens ekologiska balans förändrats.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
25.02.2002 kl. 00:00

Namn skall behandlas med respekt

Namngivningen av orter på finska, svenska och samiska skall vara korrekt samt återspegla landets historia och språkförhållanden. Svenska riksdagsgruppen anser i ett förslag till lagstiftning att Forskningscentralen för de inhemska språken skall sörja för detta. En lag om ort- och myndighetsnamn skulle garantera att man tar hänsyn till språk- och kulturförhållanden i namngivningen. Samma problem förekommer också i statliga myndigheters och bolags språkliga profilering.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
22.02.2002 kl. 00:00

Viktigt att persontrafiken på Hangö-Karis -banan kan tryggas i budgeten

- Det är viktigt att anslagen för konst, kultur, idrott och ungdomsarbete tryggas och att förslaget om att använda tipsmedel för olika lagstadgade ändamål förkastats, sade Ola Rosendahl i Svenska riksdagsgruppens budgetanförande på måndagen den 16 december.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
16.12.2001 kl. 00:00

Gruppanföranden

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00