Aktuellt

Lax medlem i säkerhetspolitisk uppföljningsgrupp

Henrik Lax blir Svenska riksdagsgruppens representant i den säkerhetspolitiska uppföljningsgruppen som tillsätts nästa vecka. Gruppen tillsätts på parlamentarisk bas.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
06.06.2002 kl. 00:00

Posten bör ha svensk logo

Svenska riksdagsgruppens ordförande Ulla-Maj Wideroos krävde i ett brev riktat till Jukka Alho, koncernchef för Posten, att företaget tar i bruk en svensk logotyp vid sidan om den finska. Posten hade dagen innan lanserat en ny logotyp, som endast fanns på finska.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
08.05.2002 kl. 00:00

Nej till betal-tv!

Svenska riksdagsgruppen uttrycker sin tillfredsställelse över att kommunikationsministeriet håller fast vid digitaliseringstidtabellen för TV-sändningarna med en övergång från analogt till digitalt år 2006. Ministeriet har tidigare signalerat att tidtabellen kan senareläggas. Däremot är gruppen oroad över förslag som framlagts om Rundradions finansiering.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
02.05.2002 kl. 00:00

Förbättra småföretagarnas villkor

Administrativa hinder får inte avskräcka människor från att bli företagare. Svenska riksdagsgruppen anser att regeringen bör påskynda åtgärderna som skall förbättra de minsta företagens villkor.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
26.03.2002 kl. 00:00

Utred spinnfiskets verkningar

Svenska riksdagsgruppen efterlyser en utredning om det fria spinnfiskets negativa konsekvenser. Gruppens skriftliga fråga som riktats till regeringen påpekar att både yrkesfiskarnas utkomst påverkats och naturens ekologiska balans förändrats.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
25.02.2002 kl. 00:00

Namn skall behandlas med respekt

Namngivningen av orter på finska, svenska och samiska skall vara korrekt samt återspegla landets historia och språkförhållanden. Svenska riksdagsgruppen anser i ett förslag till lagstiftning att Forskningscentralen för de inhemska språken skall sörja för detta. En lag om ort- och myndighetsnamn skulle garantera att man tar hänsyn till språk- och kulturförhållanden i namngivningen. Samma problem förekommer också i statliga myndigheters och bolags språkliga profilering.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
22.02.2002 kl. 00:00

Viktigt att persontrafiken på Hangö-Karis -banan kan tryggas i budgeten

- Det är viktigt att anslagen för konst, kultur, idrott och ungdomsarbete tryggas och att förslaget om att använda tipsmedel för olika lagstadgade ändamål förkastats, sade Ola Rosendahl i Svenska riksdagsgruppens budgetanförande på måndagen den 16 december.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
16.12.2001 kl. 00:00

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om mänskliga rättigheter

För att Finlands människorättspolitik utåt ska vara trovärdig gäller den gamla goda visdomen att det gäller att först sopa rent för egen dörr. Svenska riksdagsgruppen välkomnar därför att denna fjärde redogörelse också täcker respekten för de mänskliga rättigheterna och grundläggande fri- och rättigheterna i det egna landet.
09.09.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsrådets långsiktiga energi- och klimatstrategi

Utmaningarna har växt ytterligare för regeringens långsiktiga energi- och klimatstrategi under vintern och våren. Den ekonomiska nedgången har ytterligare försämrat ekonomin och därmed också höjt ribban en aning för ekonomiska satsningar på klimatpolitiken.
17.06.2009 kl. 15:45

Statsministerns upplysning om det ekonomiska läget

Det är minsann inget lätt jobb att sköta Finlands ekonomi i dagens situation. Det är osäkert och det är snabba förändringar som gör det nästan omöjligt att förutspå den ekonomiska utvecklingen.
17.06.2009 kl. 11:15

Responsdebatt om redogörelsen om Finlands säkerhets- och försvarspolitik

Svenska riksdagsgruppen har många gånger framhållit att EU är den samarbetsram inom vilken Finland ska stärka säkerheten såväl i Europa som ur ett globalt perspektiv. Säkerheten och stabiliteten i EU och övriga Europa stärks genom den mångomtalade solidaritetsklausulen.
16.06.2009 kl. 13:55

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35