Aktuellt

Christina Gestrin vald till ordförande för Svenska riksdagsgruppen

Riksdagsledamot Christina Gestrin valdes enhälligt till ny ordförande för Svenska riksdagsgruppen på tisdagen. Gestrin, 36, efterträder Ulla-Maj Wideroos, som dagen innan valts till minister.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
15.04.2003 kl. 00:00

Partistyrelsen och riksdagsgruppen tar ställning till regeringsmedverkan måndagen den 14 april kl. 1

I det fall regeringsförhandlingarna leder till resultat, tar Svenska folkpartiets partistyrelse ställning till förhandlingsresultatet på måndagen i riksdagen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
14.04.2003 kl. 00:00

Enestam: Sfp lyckades

Svenska folkpartiet nådde målet i regeringsförhandlingarna. Sfp fick i den nya regeringen två ministrar; Jan-Erik Enestam blir miljöminister och Ulla-Maj Wideroos blir andra finansministerposten.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
14.04.2003 kl. 00:00

Företagandet och sysselsättningen i fokus i regeringsprogrammet

Regeringsförhandlingarna har varit långa och svåra. Men slutresultatet är ändå bra, anser Sfp. Programmet innehåller betydande satsningar på sysselsättning och företagande. De ekonomiska ramarna innebär ökade utgifter, på ca 1 % per år, vilket stämmer överens med Sfp:s svar på regeringssonderarens frågor. Detsamma gäller de överenskomna skattesänkningarna.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
13.04.2003 kl. 00:00

Sfp inleder regeringsförhandlingar med centern och sdp.

Regeringsbildaren Anneli Jäätteenmäki betonade att det var den gemensamma synen på sysselsättningen och den ekonomiska politiken som bäddade för denna koalition. Hon sade att den nya regeringen har en period framför sig då tuffa beslut skall fattas. Sdp:s ordförande Paavo Lipponen betecknade koalitionen som stark, och sfp som en trygg koalitionspartner.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
04.04.2003 kl. 00:00

Gestrin ersätter Astrid Thors fr.o.m. dagens plenum 2.4.

Riksdagsledamot Christina Gestrin fortsätter ett år till i riksdagen som ersättare för Astrid Thors, som sköter sitt uppdrag i Europaparlamentet valperioden ut.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
02.04.2003 kl. 00:00

Gruppens lagmotion: Krigsveteraner bör få avgiftsfria gravplatser

Då den nya begravningslagen godkändes av den förra riksdagen i februari insmög ett fel i lagtexten. Den nya begravningslagen förutsätter att avgifterna för begravningsplatserna skall vara desamma för alla obe-roende om den som skall gravsättas är församlingsmedlem eller inte. En strikt tolkning av lagen omintetgör kutymen och traditionen att gratis upplåta gravplatser åt landets krigsveteraner.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
29.03.2003 kl. 00:00

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om om redogörelsen gällande EU:s grundfördrag

Jag vill börja med att göra några saker fullständigt klara. Inom Svenska riksdagsgruppen tror vi på den Europeiska Unionen! Vi är övertygade om att Finland mår bättre, och att vi har klarat oss bättre som medlem i unionen än om vi hade valt att stå utanför. Utan medlemskap i EU hade det varit ännu svårare att övervinna depressio-nen på 1990-talet, sade Astrid Thors.
10.05.2006 kl. 00:00

Interpellationsdebatt om åldringsvården

Vad finns staten till för? Jo, enligt Svenska riksdagsgruppen har statsapparaten till uppgift att träda in i de livsskeden som individen inte klarar sig på egen hand. Därför anser vi att staten skall koncentrera sig på att stöda individen under hennes första och sista år. Finland har ett bra lagstadgat stöd för våra åldringar. Men lagtexten är inte mycket värd om den inte omsätts i praktiken, sade Pehr Löv.
04.05.2006 kl. 00:00