Aktuellt

Svenska riksdagsgruppen stöder fler obligatoriska ämnen i studentexamen

Svenska riksdagsgruppen ställer sig kritiskt till förslaget om att minska antalet obligatoriska ämnen i studentexamen. Gymnasiets uppgift är att ge en bred, allmänbildande utbildning som öppnar vägen för vidare utbildning. Studentexamen bör motsvara gymnasiets uppgift. Därför anser svenska riksdagsgruppen att studentexamen hellre bör innehålla fler obligatoriska ämnen än färre.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
12.02.2004 kl. 00:00

Gestrin stöder inte tvångsinlösning av tomtmark

Svenska riksdagsgruppens ordförande Christina Gestrin anser att minister Manninens förslag om tvångsinlösning av mark ( Hbl 9.1)inte är rätt metod för att påskynda byggandet i huvudstadsregionen. Man kan t.o.m. ifrågasätta det kloka i att ytterligare påskynda byggnadstakten i denna region eftersom byggnadstempot är mycket högt uppskruvat redan nu.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
09.02.2004 kl. 00:00

Samarbetsminister Enestam om Norrbacks TV-utredning: Nu finns möjligheterna för Nordiskt TV-tittande

Ole Norrback har gett oss en utmärkt rapport som visar att det nu finns tekniska möjligheter till att titta på de nordiska grannländernas TV-program. Vi behöver nu en konkret uppföljning av projektet. En bra arbetsfördelning är att TV-bolagen skulle ställa sin sakkunskap till förfogande, t.ex. inom ramen för det etablerade Nordvisionssamarbetet. Nordiska ministerrådet kunde för sin del stå för kostnaderna, sade samarbetsminister Jan-Erik Enestam i en kommentar till Norrbacks rapport.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
20.01.2004 kl. 00:00

Kvinnliga företagares sociala förmåner bör stärkas

Alla medborgare borde ha samma socialskydd gällande sjukdom och jämlika förutsättningar för att bilda familj. Nu saknar företagare dessa rättigheter och situationen är speciellt svår för unga kvinnor, påminner Svenska riksdagsgruppen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
02.12.2003 kl. 00:00

Svenska riksdagsgruppen lättad över att barnens psykanslag höjdes

Svenska riksdagsgruppens ordförande Christina Gestrin är mycket nöjd över att psykvården för barn och unga fick ökade anslag i budgeten. Hon är samtidigt besviken över att ingen stödde kravet på ökade anslag för Folktinget.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
27.11.2003 kl. 00:00

Minister Ulla-Maj Wideroos: Sjöfartsstödet i grevens tid

Sedan Sverige tog i bruk sitt sjöfartsstöd har Finland förlorat nästan 900 arbetsplatser då finländska passagerarfartyg flaggat ut. Det har varit uppenbart att Finland i något skede måste följa efter för att trygga egna arbetsplatser, samtidigt som flera kommuners finansiering tryggas och skattepengar som rederierna alstrar bättre hålls i Finland.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
27.11.2003 kl. 00:00

Svenska riksdagsgruppen: Skattepaketet stimulerar företagandet

Svenska riksdagsgruppen godkänner regeringens skattepaket. Det ger en nettolindring på 300 miljoner euro för företagen och ger Finland konkurrensfördelar i förhållande till de övriga länderna i Västeuropa.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
13.11.2003 kl. 00:00

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35

Interpellationsdebatt om äldreomsorgen

Det är uppfriskande att oppositionen också intresserar sig för politiska substansfrågor som direkt berör medborgarnas vardagliga liv. Äldreomsorgen är utan tvekan en sådan. Äldreomsorgen är ändå mindre lämplig som föremål för en interpellation eftersom den är en gemensam angelägenhet för regeringen och hela riksdagen, och inte minst för kommunerna där oppositionen här i riksdagen bär samma ansvar som regeringspartierna.
29.09.2009 kl. 15:15

Remissdebatt om budgetförslaget för 2010

Minns någon en statsbudget som alla skulle ha varit helt tillfreds med? Knappast. Oppositionen hittar alltid stora brister i budgetförslagen och regeringspartier hittar mindre brister. Knappast har det ens funnits någon finansminister som skulle ha varit helt nöjd med alla detaljer. Det hör till sakens natur, eftersom varje budget är en balansgång och pengarna aldrig räcker till.
15.09.2009 kl. 16:05