Aktuellt

Svenska riksdagsgruppen om arbetslivsredogörelsen: Se över företagarnas socialskydd!

Företagaren jobbar hela tiden vid ruinens brant. Ifall företagaren misslyckas faller han eller hon genom vårt uppspända skyddsnät. Exempelvis har företagare en mycket längre karenstid för arbetslöshetsunderstöd jämfört med vanliga löntagare. Denna osäkerhet är en bidragande orsak till att så få vågar starta eget.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
26.05.2004 kl. 00:00

Kommissionen måste lära känna Östersjön!

Svenska riksdagsgruppen framhåller att regeringen inte får acceptera kommissionens förslag om att utsträcka EU:s fiskeregler till att också gälla kustområdet inom fyra sjömil från kusten. Nu omfattas endast havsfisket av EU:s regelverk. Svenska riksdagsgruppen anser att Finland inte kan ge upp sin suveränitet att definiera fiskebestämmelserna på den fyra sjömil breda kustremsan.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
05.05.2004 kl. 00:00

Bjud in Östersjöländerna!

Svenska riksdagsgruppen uppmanar regeringen att så snabbt som möjligt inbjuda de nordiska och baltiska EU-länderna till en gemensam överläggning om hur vårt samarbete kunde förstärkas.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
29.04.2004 kl. 00:00

"Respektera kommunerna och regionernas självbestämmanderätt!"

Svenska riksdaggruppens hoppas på att region- och kommunminister Hannes Manninen noggrant lägger programförklaringarna i regeringsprogrammet på minnet före behandlingen av utredningsman Jukka-Pekka Alanens förslag till utveckling av huvudstadsregionen. Sfp har med stor förvåning noterat ministerns utspel om att t.ex. Nylands och Östra Nylands förbund bör sammanslås – eller åtminstone så att Sibbo kommun införlivas i Nylands förbund!
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
29.04.2004 kl. 00:00

Skydda minderåriga mot skuldsättning!

Det finns idag många vårdnadshavare som missbrukar sin ställning och överför skulder på sina barn efter att de själva förlorat sin kreditvärdighet. Över 400 minderåriga barn är antecknade som överskuldsatta i det riksomfattande registret för betalningssvårigheter.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
22.04.2004 kl. 00:00

Lax vädjar om stöd för studentsvenskan

Folktingets ordförande, riksdagsman Henrik Lax vädjar till riksdagspartierna och de svenskspråkiga riksdagsledamöterna om stöd för landets tvåspråkighet och svenskans ställning i studentexamen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
29.03.2004 kl. 00:00

Slopa förmögenhetsskatten samt höj och bredda hushållsavdraget!

- Enligt vår uppfattning är det dags att övergå från att använda skattesänkningarna enbart som ett konjunkturpolitiskt medel till att använda dem som strukturpolitiska medel, sade Mikaela Nylander i gruppanförandret om budgetramarna.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
24.03.2004 kl. 00:00

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00