Aktuellt

Enestam: Översvämmade områden bör få statligt stöd!

Svenska folkpartiets ordförande, miljöminister Jan-Erik Enestam, bekantade sig idag 9.8. med översvämningssituationen i Oravais och Vörå. – Detta är en katastrof för alla dem som fått sin egendom förstörd p.g.a. vattenmassorna. Mina tankar går till de familjer som drabbats. Det är mer än rimligt att statliga ersättningar, enligt gängse praxis, utbetalas sade Enestam.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
09.08.2004 kl. 00:00

Henrik Lax invald i europaparlamentet

Valet av Lax föranleder en del ändringar i Svenska riksdagsgruppens sammansättning. Samtidigt som Lax lämnar gruppen, återinträder Astrid Thors i riksdagen. Christina Gestrin fortsätter som som riksdagsledamot i egenskap av ersättare för Lax från Nylands valkrets.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
15.06.2004 kl. 00:00

MEP:arna och riksdagen bör samarbeta i EU-frågor

Svenska riksdagsgruppen anser att de finländska EU-parlamentarikerna bör få utökad rätt att närvara vid riksdagens Stora utskotts möten då EU-ärenden behandlas.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
10.06.2004 kl. 00:00

Nylander föreslog förkastning av gymnasielagsändringen.

Riksdagen röstade i den sista och avgörande behandlingen av studentexamens strukturförsök. Mikaela Nylander föreslog att regeringens förslag om att göra det andra inhemska språket frivilligt i studentexamen skulle förkastas.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
08.06.2004 kl. 00:00

Hälsoministrarna skall definiera EU:s hälsopolitik – inte handelsministrarna!

– Finlands regering bör arbeta för att EU får ett hälsodirektiv som innehåller gemensamma riktlinjer för hälsovården. EU:s maktbefogenheter skall inte utvidgas i direktivet, utan medlemsländerna skall fortsättningsvis behålla sin beslutandemakt om social- och hälsovårdstjänsterna.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
03.06.2004 kl. 00:00

Fränt replikskifte om studentsvenskan i responsdebatten.

- Det strukturförsök med en större valfrihet i studentexamen inleddes 1995 och innefattade 29 gymnasier. Hur man än ser på statistiken kan man inte förbise att detta dock skett på bekostnad av det andra inhemska språket. Dessutom är benägenheten att inte avlägga provet i det andra inhemska större bland pojkarna, för vilka andelen som valt provet i det andra inhemska språket under försökets gång sjunkit med knappa 10 %, sade Mikaela Nylander i sitt anförande.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
01.06.2004 kl. 00:00

Svenska riksdagsgruppen: EU bör stoppa människohandeln

En av de grövsta kränkningarna mot de mänskliga rättigheterna i Europa är den växande barn- och människohandeln. Uppskattningsvis tvingas en halv miljon kvinnor och barn in på EU:s sexmarknader varje år. Det måste vara ett självklart mål för unionen att aktivt bekämpa denna organiserade brottslighet.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
27.05.2004 kl. 00:00

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40