Aktuellt

Miljöminister Jan-Erik Enestam: EU:s budgetuppgörelse får inte äventyra skyddet av Östersjön

Trots att budgetuppgörelsen var välkommen, får den inte äventyra skyddet av Östersjön. Miljöstödet för jordbruket är den viktigaste enskilda insatsen i syfte att minska den diffusa belastningen av våra vatten. Ifall stödbeloppen minskar märkbart med anledning av EU-budgeten, måste Finland genom nationella åtgärder trygga miljöstödets positiva verkningar, kommenterade miljöminister Jan-Erik Enestam den uppgörelse om EU:s finansiering som uppnåddes under veckoslutet.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
19.12.2005 kl. 00:00

Kravet på en riktig pappamånad står fast

Svenska riksdagsgruppen vill gå längre än den arbetsgrupp vid arbetsministeriet som presenterat modeller för hur föräldraledigheten kunde stärkas. Svenska riksdagsgruppen anser att adoptivföräldrar skall få samma rätt till föräldraledighet som biologiska föräldrar samt att biologiska pappor som bor i ett annat hushåll får rätt att stanna hemma med sjukt barn.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
11.11.2005 kl. 00:00

Äntligen förenklas beskattningen för utlandspensionärer.

Svenska riksdagsgruppen är nöjd över att källskatten på 35 procent på utlandspensioner slopas. Från och med nästa år beskattas utlandspensionärer med progressiv skatt, d.v.s. lika som i Finland bosatta pensionärer. Reformen kommer att förenkla beskattningen för de flesta pensionärer som får en del av sin pension från Finland. Totalt bor cirka 55.000 pensionstagare utomlands.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
25.10.2005 kl. 00:00

Nordiska samarbetet bör förädlas.

Efter de baltiska ländernas inträde i EU har röster höjts för att satsa mer på Östersjösamarbete framom nordiskt samarbete. I riksdagsarbetet får det nordiska samarbete konkurrens av bl.a. Arktiska-, Barents- och Östersjösamarbetet.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
19.10.2005 kl. 00:00

Gruppordförande Christina Gestrin: Bra att minister Manninen framhöll språket

- Då kommun- och strukturreformen framskrider och tar form måste regeringen beakta de geografiska och språkliga skillnaderna i landet. Svenskfinland behöver särlösningar för att kunna bevara språkligt enhetliga områden, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande, riksdagsledamot Christina Gestrin.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
12.10.2005 kl. 00:00

Finland får sund farledsskatt

Svenska riksdagsgruppen noterar med tillfredsställelse att regeringen beslutat att farledsskatten fortsättningsvis skall beakta fartygens förmåga att trafikera i isbelagda vatten. Fartyg med de bästa isklasserna kommer att beskattas lindrigare än fartyg med sämre isgående egenskaper. Svenska riksdagsgruppen underströk detta i sitt sjöfartspolitiska program från augusti
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
07.10.2005 kl. 00:00

Rundradiobolagen kan inte diktera nordiskt samarbete

Rundradions förvaltningsråds beslut att avstå från sändningsrätten av SVT i Finland väcker bestörtning inom Svenska riksdagsgruppen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
29.09.2005 kl. 00:00

Gruppanföranden

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40