Aktuellt

Riksdagsgruppen presenterar seniorpolitiskt ställningstagande 28.4.

Svenska riksdagsgruppen har presenterat ett seniopolitiskt ställningstagande innehållande nio förslag och åtgärder. Ställningstagandet skall fungera som stöd i de kommande regeringsförhandlingarna våren 2007.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
28.04.2006 kl. 00:00

Låt inte Tolvishemmet stänga!

Tolvishemmet är det enda svenskspråkiga behandlingshemmet för unga missbrukare i Finland. Tolvis grundades år 2002 och har sedan dess vårdat över 40 ungdomar. Av dem som stannat fyra till sex månader för vård är 80 procent drogfria ännu efter ett år.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
21.04.2006 kl. 00:00

Gymnasieutbildningen är i kris

Antalet abiturienter som skriver provet i svenska i studentskrivningarna minskar katastrofalt för varje år. - Uppgifter från studentexamensnämnden visar att antalet abiturienter som skriver svenska som andra inhemska har sjunkit med cirka 23 procent från tjugotvå tusen våren 2004 till sjutton tusen elever våren 2006. Minskningen är till och med större än vad Svenska folkpartiet varnade för då sfp motsatte sig slopandet av studentsvenskan våren 2004.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
10.04.2006 kl. 00:00

Enestam: Sfp motsätter sig en sammanslagning av huvudstadsregionens kommuner

Problematiken i huvudstadsregionen är på många sätt annorlunda än de problem som andra regioner står inför, framhöll Svenska folkpartiets ordförande, miljöminister Jan-Erik Enestam på kretsmötet för Sfp i Helsingfors idag. - En reform som långt förändrar kommunstrukturerna kunde i huvudstadsregionen medföra ett demokratiunderskott och även leda till att den svenskspråkiga befolkningen hotas av marginalisering, men även i denna region har man skäl att se över serviceproduktionen och samarbetet över kommungränserna, sade Enestam.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
07.04.2006 kl. 00:00

Svenska riksdaggruppen ställer spörsmål om FNB

Svenska riksdagsgruppen har med Christina Gestrin som första undertecknare inlämnat ett skriftligt spörsmål till statsrådet gällande FNB. I spörsmålet vill man veta med vilken tidtabell regeringen kan fatta beslut om att ge ett extra statsstöd till FNB:s svenska enhet. Spörsmålet har undertecknats att ledamöter från flera partier.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
31.03.2006 kl. 00:00

Sfp:s ministergrupp om rambudgeten: "Tuffa förhandlingar, hyggligt resultat"

- Trots det rätt ljusa ekonomiska läget har förhandlingarna varit tuffa, och många ministerier har varit tvungna att svälja inbesparningar man helst skulle vara utan. För sfp:s del är jag speciellt nöjd över den politiska överenskommelsen om den nationella kompensationen till jordbruket. Hela samhället bär således ansvar för EU:s utvidgning, kommenterar miljöminister Jan-Erik Enestam regeringens ramöverenskommelse som uppnåddes idag.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
21.03.2006 kl. 00:00

Finland behöver center mot familjevåld

Svenska riksdagsgruppen vill att större resurser reserveras för att motarbeta fysiskt och psykiskt kvinnovåld i Finland. - Varannan kvinna har i något skede av sitt liv utsatts för våld i ett parförhållande. Våld mot äldre och barn är ett problem som man inte ens känner till vidden av idag. Vi kan inte acceptera att hemmet är ett otryggt ställe för många kvinnor, barn och åldringar.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
20.03.2006 kl. 00:00

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00