Aktuellt

Riksdagsgruppen presenterar seniorpolitiskt ställningstagande 28.4.

Svenska riksdagsgruppen har presenterat ett seniopolitiskt ställningstagande innehållande nio förslag och åtgärder. Ställningstagandet skall fungera som stöd i de kommande regeringsförhandlingarna våren 2007.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
28.04.2006 kl. 00:00

Låt inte Tolvishemmet stänga!

Tolvishemmet är det enda svenskspråkiga behandlingshemmet för unga missbrukare i Finland. Tolvis grundades år 2002 och har sedan dess vårdat över 40 ungdomar. Av dem som stannat fyra till sex månader för vård är 80 procent drogfria ännu efter ett år.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
21.04.2006 kl. 00:00

Gymnasieutbildningen är i kris

Antalet abiturienter som skriver provet i svenska i studentskrivningarna minskar katastrofalt för varje år. - Uppgifter från studentexamensnämnden visar att antalet abiturienter som skriver svenska som andra inhemska har sjunkit med cirka 23 procent från tjugotvå tusen våren 2004 till sjutton tusen elever våren 2006. Minskningen är till och med större än vad Svenska folkpartiet varnade för då sfp motsatte sig slopandet av studentsvenskan våren 2004.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
10.04.2006 kl. 00:00

Enestam: Sfp motsätter sig en sammanslagning av huvudstadsregionens kommuner

Problematiken i huvudstadsregionen är på många sätt annorlunda än de problem som andra regioner står inför, framhöll Svenska folkpartiets ordförande, miljöminister Jan-Erik Enestam på kretsmötet för Sfp i Helsingfors idag. - En reform som långt förändrar kommunstrukturerna kunde i huvudstadsregionen medföra ett demokratiunderskott och även leda till att den svenskspråkiga befolkningen hotas av marginalisering, men även i denna region har man skäl att se över serviceproduktionen och samarbetet över kommungränserna, sade Enestam.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
07.04.2006 kl. 00:00

Svenska riksdaggruppen ställer spörsmål om FNB

Svenska riksdagsgruppen har med Christina Gestrin som första undertecknare inlämnat ett skriftligt spörsmål till statsrådet gällande FNB. I spörsmålet vill man veta med vilken tidtabell regeringen kan fatta beslut om att ge ett extra statsstöd till FNB:s svenska enhet. Spörsmålet har undertecknats att ledamöter från flera partier.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
31.03.2006 kl. 00:00

Sfp:s ministergrupp om rambudgeten: "Tuffa förhandlingar, hyggligt resultat"

- Trots det rätt ljusa ekonomiska läget har förhandlingarna varit tuffa, och många ministerier har varit tvungna att svälja inbesparningar man helst skulle vara utan. För sfp:s del är jag speciellt nöjd över den politiska överenskommelsen om den nationella kompensationen till jordbruket. Hela samhället bär således ansvar för EU:s utvidgning, kommenterar miljöminister Jan-Erik Enestam regeringens ramöverenskommelse som uppnåddes idag.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
21.03.2006 kl. 00:00

Finland behöver center mot familjevåld

Svenska riksdagsgruppen vill att större resurser reserveras för att motarbeta fysiskt och psykiskt kvinnovåld i Finland. - Varannan kvinna har i något skede av sitt liv utsatts för våld i ett parförhållande. Våld mot äldre och barn är ett problem som man inte ens känner till vidden av idag. Vi kan inte acceptera att hemmet är ett otryggt ställe för många kvinnor, barn och åldringar.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
20.03.2006 kl. 00:00

Gruppanföranden

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50

Statsrådets redogörelse om internationell krishantering

Då vi reviderade vår krishanteringslag för drygt ett och ett halvt år sedan var många skeptiska till att Finland skulle delta i EU-operationer. Man var då rädd för att EU och FN av någon anledning skulle ha olika målsättningar. I dagens läge kan vi konstatera hur sammanflätat krishanteringsmålen är inom dessa båda organisationer. Detta visar även statsrådets redogörelse.
13.11.2007 kl. 15:16

Interpellation om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal

Oppositionens första interpellation under denna valperiod innehåller inte mycket nytt; oppositionen väljer att rikta in sig på redan bekanta frågeställningar som diskuterades redan under förra perioden. Trots att oppositionen påstår att interpellationen handlar om kvaliteten i vård och omsorg och tillgången på yrkesutbildad personal är det lätt att inse att interpellationen egentligen handlar om vårdsektorns löner.
03.10.2007 kl. 10:37