Aktuellt

Blomqvist och Adlercreutz bestörta över minsterns beslut att dra in Y-tågen

Trafik- och kommunikationsministeriet och VR meddelade på tisdagen att Y-tågen mellan Karis och Helsingfors dras in. Det innebär att bland annat Ingå och Sjundeå blir helt utan tågtrafik. SFP:s riksdagsledamöter Anders Adlercreutz och Thomas Blomqvist är ytterst besvikna över ministeriets och VR:s beslut.
Adlercreutz och Blomqvist
15.09.2015 kl. 18:16

Det spårar ur, VR!

Staten satsar närmare en miljard på att rusta upp tågbanan från Seinäjoki till Uleåborg. På det sättet vill man försnabba tågturerna och vara en miljövänlig samt seriös konkurrent till flyget. Beslutet om att dra in tågturer till Bennäs och Karleby drar fullständigt mattan undan den strategin. En förbättring av banan borde ge oss bättre förbindelser, inte sämre, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Anna-Maja Henriksson.
Henriksson, Nylund
15.09.2015 kl. 18:15

Interpellation15.9 2015

Socialdemokratiska riksdagsgruppen, Vänsterförbundets riksdagsgrupp, De Grönas riksdagsgrupp och Svenska riksdagsgruppen inlämnade i dag en interpellation kring de planerade nedskärningarna inom utbildningen. Interpellationstexten finns enbart på finska.
Svenska riksdagsgruppen
15.09.2015 kl. 16:56

Ljuset i tunneln

Det brukar heta att det är som mörkast innan gryningen. Frågan är bara hur mörkt det är just nu. Förra veckan var turbulent i finländsk politik. Den här gången handlade det inte om Grekland, det handlade om oss.
Mats Löfström
14.09.2015 kl. 12:12

Förhandlingarna borde ledas av en kvinna

Svenska folkpartiet delar åsikten att statsminister Sipilä borde nu kalla in en utomstående kraft som utredningsman för att lösa de upptornande konfrontationerna på arbetsmarknaden. Däremot ifrågasätter SFP huruvida riksdagsledamot Ihalainen är rätt person att sköta uppdraget i ljuset av den egentliga problematiken.
Haglund, Henriksson
12.09.2015 kl. 08:48

Positivt ledarskap behövs

Vi har upprepade gånger fått följa med hur tre mycket allvarliga män inför folket berättat hur fruktansvärt eländigt det går för Finland. Ledarna för regeringspartierna har rätt i att vi inte på alla plan kan forstätta som förut. Men: Den bild av Finland som detta genererar såväl utrikes som inrikes hjälper oss definitivt inte i framtidsbygget. Potentiella investerare och fiffiga ungdomar är de första som flyr när stämningarna är negativa och framtidtro saknas.
Joakim Strand
12.09.2015 kl. 08:46

Regeringen vill visa upp ett omedgörligt och gnälligt Finland

Regeringen gör inrikesminister Orpos sits svår i EU. Varför stöder inte regeringen helhjärtat kommissionen i dess tuffa arbete att hjälpa flyktingarna? Varför motsätter sig Finlands regering EU-kommissionens förslag på permanenta och bindande kvoter för flyktingmottagande ?
Eva Biaudet
11.09.2015 kl. 14:04

Gruppanföranden

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50