Aktuellt

Bybutikerna bör få samhällsstöd!

Svenska riksdagsgruppen har riktat ett spörsmål till regeringen där gruppen frågar ifall regeringen har för avsikt att bevilja investerings- eller andra ekonomiska stöd via utvecklingsprojekt för att bibehålla bybutikernas livskraft.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
18.02.2003 kl. 00:00

"Oppositionens röstningsbeteende är ofattbart."

Regeringen gav i april 2002 en proposition om ändring av lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården. Lagen är tänkt att skydda den av makarna som blir hemma då den andra behöver långvård. I många äktenskap är det mannen som på ålderdomen tas in för vård. Då kan klientavgiften vara upp till 80% av mannens pension. Många kvinnor med låga pensioner är helt beroende av mannens pensioner. Om långvårdsavgiften utgör 80% av mannens pension säger det sig självt att kvinnan kommer i en ekonomiskt ohållbar situation.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
12.02.2003 kl. 00:00

"Framtidskonventets behandlingsordning kränkande!"

Presidiet för det europeiska framtidskonventet under ledning av Valerie Giscard d'Estaing har utarbetat ett förslag till de 16 första artiklarna för EU:s nya grundlag. Presidiet önskar att de nationella parlamenten inkommer med sina kommentarer före den 14 februari. Det innebär att parlamenten har fem dagar på sig att kommentera EU:s nya grundlag.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
11.02.2003 kl. 00:00

Nils-Anders Granvik: Invandrarna är Finlands företagarresurs

Nils-Anders Granvik konstaterade i Svenska riksdagsgruppens anförande att staten och näringslivet har misslyckats i integrationspolitiken om arbetslösheten bland vissa invandrar-grupper är flera gånger större än medeltalet. Riksdagen diskuterade statsrådets redogörelse om integrering på onsdagen 5.2.2003 kl 15.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
05.02.2003 kl. 00:00

Gunnar Jansson premierad med Freudenthal-medaljen.

Åländske riksdagsmannen Gunnar Jansson tilldelades Axel Olof Freudenthal-medaljen i samband med Svenska folkpartiets partistyrelsemöte i Helsingfors 17.1.2003.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
17.01.2003 kl. 00:00

Budgetförslaget inget hinder för utbetalning av stöd!

Svenska riksdagsgruppen tar allvarligt på interpellationen om jordbrukets stödlösningar fast interpellanterna inte har haft varken mod eller förmåga att lyfta fram de problem som det faktiskt är frågan om. Vi är allvarligt bekymrade över de sprickor som håller på att uppstå mellan såväl regionerna som mellan de politiska beslutsfattarna, både inom intresseorganisationerna och den politiska arenan, sade Nils-Anders Granvik i gruppanförandet.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
16.12.2002 kl. 00:00

Skydda "Vårt Land" i lag

– Vårt land är något lika naturligt finländskt som den finländska blåvita flaggan och det finländska lejonet. Men till skillnad från de sistnämnda har Vårt Lands status som landets nationalsång inte fastställts i lag, utan den baserar sig enbart på inarbetad sedvanerätt. Med tanke på att Vårt Land under alla dessa år har byggt upp den finländska jag-bilden är det ändamålsenligt att även sången vid sidan om flaggan och vapnet får en lagstadgad ställning, säger gruppordförande Christina Gestrin.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
05.12.2002 kl. 00:00

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2009

År 2009 kommer att präglas av den ekonomiska recession som vi nu befinner oss i. Frågan nu är bara hur djupt vi sjunker och hur länge den varar. Statsrådet har redan avgett ett förslag till en första tilläggsbudget med ordentliga stimulansåtgärder. Efter beslutet har budgeten och den första tilläggsbudgeten tillsammans en stimulanseffekt för 2009 som enligt Europeiska kommissionens jämförelse är den tredje största bland EU:s 27 medlemsländer. Resten av den politik om förs under året och de propositioner regeringen avger kommer alla att speglas mot denna bakgrund.
10.02.2009 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för år 2009

Det ekonomiska läget ser nu mycket annorlunda ut än vad det gjorde i mitten av september när vi diskuterade budgetförslaget i remissdebatt. Nu, tre månader senare, befinner vi oss i en ekonomisk tillbakagång, där dåliga prognoser var och annan vecka ersätts av nya, ännu sämre prognoser. Det har vi märkt genom ökade samarbetsförhandlingar, uppsägningar och permitteringar. Nästa år kommer att avvika från det vi blivit vana med under en längre tid. Vi är rädda för att arbetslösheten kommer att öka och den ekonomiska tillväxten att avta. Nu är goda råd dyra. Det gäller att anpassa budgetåtgärderna till den uppkomna situationen och rikta in dem på åtgärder som stimulerar inhemsk produktion, konsumtion och sysselsättning.
15.12.2008 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om reformen av upphandlingslagen

Målsättningen med upphandlingslagstiftningen är att säkerställa en fri rörlighet för varor och tjänster samt en välfungerande inre marknad, att effektivera användningen av offentliga medel och främja upphandling av hög kvalitet, samt främja en ökad öppenhet i upphandlingen.
26.11.2008 kl. 16:17

Remissdebatt om statsrådets klimat- och energistrategi

Regeringen har avgivit en av de viktigaste redogörelserna under hela regeringsperioden. Klimat- och energifrågorna bildar idag en helhet som inte kan skiljas åt och som genomsyrar både den nationella och internationella politiken. Vissa ramvillkor är fastställda för Finlands energi- och klimatpolitik genom EU:s klimatpolitik och internatioenlla överenskommelser. Inom Eu har man kommit överens om att utsläppen av växthusgaser skall minska med 20%, energieffektiviteten förbättras så att energiförbrukningen minskar med 20% och andelen förnybar energi av den slutliga energiförbrukningen på EU-nivå ska öka till 20% till år 2020 jämfört med nivåerna år 1990. För Finland betyder det att andelen förnybar energi skall öka till 38 % från nuvarande 29%.
12.11.2008 kl. 16:15

Revisionsutskottets betänkande om informationsstyrning inom social- och hälsovården

Den första juni ifjol trädde lagändringen som innebär att revisionsutskottets uppdrag finns upptaget i grundlagen ikraft. Revisionsutskottets roll och arbete är viktigt. Att riksdagen har ett eget organ som på en allmän nivå övervakar användningen av statsfinanserna och kan påtala brister samt lyfta upp frågor till diskussion stärker riksdagens roll som det ledande statsorganet. Gällande just denna diskussion är det bara synd att såväl tidpunkt som tema sammanfaller med interpellationen vi diskuterade i tisdags.
16.10.2008 kl. 17:45

Remissdebatt om statsrådets innovationspolitiska redogörelse

Innovationspolitik är ett relativt abstrakt tema – och jag är inte helt säker på om redogörelsen som sådan lyckas räta ut alla frågetecken, eftersom de konkreta angreppssätten och åtgärderna emellanåt förblir aningen ogripbara. Detta berör alla teman som man spontant anser borde finnas med i innovationspolitiken: Utvecklingen och forskningen som en bas att stå på, behovet av finansiering och riskfinansiering, behovet av kunnande, kompetens och företagande samt de utmaningar som globaliseringen medför. Att på ett framgångsrikt sätt genomföra de förslag som statsrådet framför i redogörelsen kräver en väl genomtänkt och konkret verkställighetsplan som är förankrad i både budget och rambudget.
15.10.2008 kl. 16:15