Aktuellt

Svenska riksdaggruppen är inte villig att ändra subjektiva rätten till dagvård.

Flera ledande tjänstemän inom stat och kommun har i offentligheten ansett att den subjektiva rätten till dagvård missbrukas och kostar samhället för mycket. Den främsta kritiken har riktats mot att familjer där ena föräldern är hemma väljer att sätta ett äldre barn i heldags dagvård.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
23.09.2004 kl. 00:00

Sjukhusen bör stärka personalens språkkunskaper!

En utredning som presenterades tidigare i veckan visar att en stor del av personalen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt inte betjänar patienter på svenska, trots att patienten ber om det.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
16.09.2004 kl. 00:00

Enestam: Satsningar på språkbadsundervisning behövs!

- I samband med studentexamensreformen fattade regeringen också ett beslut om en utökad satsning på bl.a. språkbad och s.k. språkduschar.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
30.08.2004 kl. 00:00

Enestam: "En budget för alla generationer"

Vi är nöjda över att regeringen har fått till stånd en budget som innehåller förbättringar för alla generationer, sade partiordförande Jan-Erik Enestam.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
18.08.2004 kl. 00:00

Sommarmötet 2004: Engagerade invånare stärker kommunen

Svenska riksdagsgruppen hoppas på en stark aktivitet i Svenskfinland under den kommande kommunalvalskampanjen. - Grunden i den demokratiska processen är inte enbart rätten att rösta utan också rätten och skyldigheten att ställa upp i val. Det är en förutsättning för att den representativa demokratin skall fungera.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
14.08.2004 kl. 00:00

Pehr Löv ny vice ordförande. Thors tar över EU-frågorna.

På Svenska riksdagsgruppens sommarmöte valdes Pehr Löv till gruppens andra vice ordförande efter Henrik Lax som flyttat till EU-parlamentet. Löv har suttit i riksdagen sedan 1995, han är läkare och kommer från Pedersöre. Till gruppens presidium hör även ordförande Gestrin och vice ordförande Nylander.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
14.08.2004 kl. 00:00

Sommarmötet 2004: Svenskfinland bör utnyttja Tolvis-hemmet!

Svenska riksdagsgruppen är oroad över att flera vårdplatser står lediga på Tolvis-hemmet trots att ett stort antal ungdomar är i behov av vård. Riksdagsgruppen uppmanar kommunerna i Svenskfinland och på Åland att i större utsträckning utnyttja den svenskspråkiga drogvården. Dessutom borde den uppsökande verksamheten i hälsovården aktiveras.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
13.08.2004 kl. 00:00

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsbudgeten för 2008

Det har nu gått ett halvt år sedan riksdagsvalet i mars och vi håller ännu på att slutföra det politiska maratonlopp som vi inledde i vintras. Oppositionen har hittat nya objekt för kritik och kräver nya satsningar. Regeringen håller däremot på med att förverkliga de målsättningar som vi gick till val med i mars – och vann valet med.
18.09.2007 kl. 15:35

Responsdebatt om budgetramarna 2008-2011

Jag vill tacka kollegerna i utskottet för en saklig behandling av statsfinanserna för de kommande fyra åren. Budgetramarna, som oppositionen förstås anser vara för snäva, är spikade med ansvar. Vi kan inte fördela pengar som vi inte har. Att sysselsättningsläget förbättras är en förutsättning för att vi skall kunna hålla en hög nivå på och utveckla servicen i framtiden. Nyheten om att BNP ligger på över 5 procent högre nivå än för ett år, att arbetslösheten är 1,6 procentenheter lägre än för ett år sedan och 60 000 fler är sysselsatta visar att Finland är på rätt väg.
19.06.2007 kl. 00:00

Regeringens rambudget för åren 2008-2011

Det är både rätt och klokt att försvara en ansvarsfull och strikt budgetpolitik. Det är rättvist gentemot kommande generationer. Då oppositionen vill använda mer av statens pengar, är det skäl att minnas att regeringens budgetutgifter är 180 miljoner större – hela 14 procent större - än föregående regerings budgetra-mar. Större utgiftsökningar än så, skulle vara ansvarslöst.
29.05.2007 kl. 15:15

Riksdagens 100-års jubileumsplenum

Då vi talar om historia, minns vi ofta bara de banbrytande skedena – de stora ögonblicken. Ändå är det så, att historien går framåt med små steg. Ibland så små att vi inte märker dem – förrän långt senare.
23.05.2007 kl. 14:30

Statsrådets meddelande om regeringsprogrammet

"Finland tillhör alla, oberoende av bostadsort, livssituation, modersmål eller etnisk bakgrund. Medborgarna skall garanteras rätten att påverka samt delta och vara delaktiga i beslutsfattandet". Denna markering i inledningen av regeringsprogrammet är viktig – och en stor utmaning för regeringen. Men det är också viktigt att säga ut att detta är regeringens vilja. Svenska riksdagsgruppen är mycket nöjd över det regeringsprogram som de fyra regeringspartierna har enats om under Matti Vanhanens ledning.
24.04.2007 kl. 15:30

Interpellation om klimatförändringen och tryggande av energiförsörjningen

Det är mycket bra att Samlingspartiet visar intresse för den pågående och skrämmande klimatförändringen. Klimatförändringen har pågått i decennier. Samlingspartiet väljer nu att kraftigt kritisera regeringen för dess miljöpolitik då det återstår fyra arbetsveckor av denna regeringsperiod. Det kan jag inte klassa som annat än blott valpolitik.
17.01.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om Finlands EU-ordförandeskap

Låt mig komma med ett frankt påstående: 2006 var året då federalismen tog några ordentliga steg framåt i det finländska EU-tänkandet. Detta av två orsaker: Europaparlamentet visade sig vara en fungerande institution och parlamentet bidrog kraftigt till att göra beslutsprocessen i EU till en tydlig politisk process- vilket också statsminister Vanhanen konstaterat i Bryssel i anslutning till servicedirektivet. Det var parlamentet och de politiska rörelserna i Europa som hade initiativet. Och det finländska ordförandeskapet hade ett gott samarbete med Europaparlamentet och tack vare det kunde många viktiga frågor inom EG-samarbetet ros i hamn.
11.01.2007 kl. 00:00