Aktuellt

Enestam: Helhjärtad krishantering främjar säkerhet

- Att Finland nu helhjärtat kan vara med i uppbyggandet av EU:s snabbinsatsstyrkor är värdefullt och också symboliskt viktigt, eftersom det befrämjar säkerheten och stabiliteten globalt, säger Svenska folkpartiets ordförande, miljöminister, Jan-Erik Enestam i en kommentar till det nya lagförslaget rörande militär krishantering som regeringen godkände idag.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
01.09.2005 kl. 00:00

Riksdagsgruppens budgetuttalande 12 augusti.

Svenska riksdagsgruppen har vid sitt årliga sommarmöte i Eckerö tagit ställning till finansministeriets förslag till statsbudget för år 2006. Regeringen samlas till budgetmangling den 24 augusti.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
24.08.2005 kl. 00:00

Budgetmanglingen: Sfp gläds över större satsningar på miljövård

Sfp gläds över att statsbudgeten för nästa år möjliggör nya satsningar på miljövård och speciellt skyddet av Östersjön. - Regeringen fortsätter verkställa Östersjöprogrammet med konkreta åtgärder som förbättrar den marina miljön, säger sfp:s ordförande, miljöminister Jan-Erik Enestam.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
24.08.2005 kl. 00:00

Sjöfartspolitiskt ställningstagande: Finlands handelsflotta bör förnyas!

Medelåldern på EU:s handelsflotta är 12 år - världens handelsflotta 13 år. Medelåldern på Finlands handelsflotta är redan 20 år. Av Finlands export går 85 % i sjötransport, men bara 20 % av denna export sker på finländska kölar. Riksdagen förutsatte nyligen att regeringen reagerar på detta.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
13.08.2005 kl. 00:00

Medicinkostnaderna har stigit för mycket!

Svenska riksdagsgruppen oroar sig för de galopperande läkemedelskostnaderna i Finland. Trots att antalet mottagare av läkemedelsförmåner från Fpa har hållits på samma nivå sedan 1993, har värdet på ersättningarna nästan trefaldigats. Samtidigt har medelvärdet på de utskrivna recepten stigit från 21 euro år 1987 till 54 euro år 2004.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
03.06.2005 kl. 00:00

Frankrikes nej får inte stoppa integrationen.

Medlemmen av riksdagens Stora utskott, Astrid Thors beklagar att fransmännen sade nej till EU:s nya grundfördrag. - Istället för att förstärka EU som en viktig aktör i en allt mer global värld leder det franska beslutet till att EU:s ställning försvagas.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
30.05.2005 kl. 00:00

Olagliga strejker bör förhindras

Svenska riksdagsgruppen värnar om löntagarnas rätt att organisera sig samt deras strejkrätt. Lagstiftningen skiljer däremot mellan lagliga och olagliga strejker. Nu finns en klar trend enligt vilken en del grupper tar till olagliga medel för att uppnå sina mål i de arbetsmarknadspolitiska förhandlingarna.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
14.04.2005 kl. 00:00

Gruppanföranden

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00