Aktuellt

Christina Gestrin fortsätter som gruppordförande.

Svenska riksdagsgruppen samlades till sitt konstituerande möte på torsdagen. Till vice ordförande valdes Mats Nylund från Pedersöre och Mikaela Nylander från Borgå.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
22.03.2007 kl. 00:00

Svenska riksdagsgruppen fick 10 ledamöter

Efter söndagens riksdagsval består Svenska riksdagsgruppen av 10 ledamöter. Det en mera än under föregående period. Gruppen består av 4 ledamöter från Vasa valkrets, 3 från Nyland, samt en från Helsingfors, Åboland samt Åland.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
19.03.2007 kl. 00:00

Svenska riksdagsgruppen återfår fyra riksdagsutskott.

Det extra mandat som sfp vann i riksdagsvalet innebär att Svenska riksdagsgruppen återfår sina utskottsplatser som gick förlorade för fyra år sedan. Sfp får nu en ordinarie plats i samtliga 15 utskott. Riksdagsgruppernas generalsekreterare förhandlade om utskottsfördelningen under förmiddagen på måndagen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
19.03.2007 kl. 00:00

Svenska riksdagsgruppen firar 100 år i maktens centrum

Svenska riksdagsgruppen fyller 100 år. Vi firar med jubileumsseminarier runtom i Svenskfinland. Kom och träffa tidigare och blivande medlemmar av Svenska riksdagsgruppen!
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
24.02.2007 kl. 00:00

Gestrin, Nylander och Thors: Bevara svenska polisdistrikt

Idag på eftermiddagen kommer statssekreterare Kari Salmi att presentera sitt förslag till polisdistriktsindelning. Enligt uppgift kommer Salmi att föreslå en sammanslagning av polisdistrikten så att de nuvarande distrikten med svenska som arbetsspråk uppgår i större tvåspråkiga distrikt. - Förvaltningslösningar bör alltid beakta landets tvåspråkighet. Om det svenska förvaltningsspråket stegvis försvinner har vi förlorat en del av tvåspråkighetens innehåll, framhåller de nyländska sfp-riksdagsledamöterna.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
14.02.2007 kl. 00:00

Tar Samlingspartiet och KD avstånd från grundlagens språkliga rättsskydd?

Svenska riksdagsgruppen är förvånad över riksdagspartiernas inställning till de språkliga grundrättigheterna. I tisdagens behandling av kreditupplysningslagen hade fyra samlingspartister och en socialdemokrat inlämnat en reservation mot att berörda bolag måste ge service på båda språken. I den påföljande omröstningen röstade 34 samlingspartister och 4 KD:are för en lagvidrig tolkning av grundlagen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
13.02.2007 kl. 00:00

En nationell stadspark till Helsingfors?

Kom med och diskutera! Onsdag 14.2 kl. 17 i riksdagens infocentrum, Arkadiagatan 3, Helsingfors. Inledare: Överinspektör Jukka-Pekka Flander från miljöministeriet: - "Kriterierna för inrättande av nationalstadsparker - vilka är fördelarna i Helsingfors?" Kommentar: Camilla Strandberg-Panelius från Natur och Miljö. Diskussionen leds av riksdagsledamot Astrid Thors. Ingen förhandsanmälan. Arr: Svenska riksdagsgruppen.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
12.02.2007 kl. 00:00

Gruppanföranden

Statsrådets utbildningspolitiska redogörelse

Statsrådets redogörelse är en positiv läsning. För det första är nivån i den finländska utbildningen rätt bra och för det andra har regeringen valt att fördomsfritt sätta fingret på de utmaningar som måste lösas. Hela vårt välstånd bygger i grunden på hur vi löser de utbildningspolitiska utmaningarna. En hög kunskapsnivå blev Finlands räddning under det svåra 90-talet. Så skall det också vara i framtiden, sade Christina Gestrin
02.05.2006 kl. 00:00

Redogörelsen om detaljhandelns struktur och utveckling

Det är rätt vanligt att folk idag beklagar sig över både internationaliseringen och globaliseringen. Ofta framställs dessa som nya och obehagliga fenomen för Finland. Jag frågar mig om man då har glömt sitt eget lands historia och bakgrund, sade Roger Jansson i sitt gruppanförande.
26.04.2006 kl. 00:00

Regeringens budgetramar 2007-2011

Rapporteringen och slutsatserna från regeringens budgetramförhandlingar varierar beroende vem man lyssnar på. Dels har det talat om regeringskris och avgångar, dels om konstruktiva diskussioner. Kontentan är ändå den, att regeringen kom överens om att ge fortsatt stöd till lantbruk och landsbygd också efter att EU-stöden skärs ned. Exakta eurobelopp kan givetvis inte slås fast förrän förhandlingarna med EU avslu-tats. Det är inget nytt i det. Så har vi agerat redan i tolv år.
28.03.2006 kl. 00:00

Regeringens redogörelse om arbetskraftens fria rörlighet inom EU

Jag vill tacka regeringen för en bra redogörelse, men framför allt - en klok slutsats. Det är bra att regeringen driver en fördomsfri och klar politik. Mycket av de hot och risker som framförts i debatten om arbetskraftens rörlighet har handlat mera om skrämselpropaganda än om sakliga argument.
14.03.2006 kl. 00:00

Gruppanförande i interpellationsdebatten om kommunservicen.

"Det är framför allt dags för kommuninvånaren att begära svar av sin kommunledning; Lovar ni att vi klarar oss i trettio år till utan att göra något? Kan min kommun garantera att jag får modern service om tjugo år med dagens strukturer?", sade Eva Biaudet i sitt gruppanförande.
07.03.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om regeringens politik 2006

Våren har inletts med en presidentvalskampanj som förutom utrikespolitiken, också berörde många aktuella EU- och nationella angelägenheter. Finlands roll i världen kommer att vara intressant under årets gång. På sommaren tar vi över ordförandeskapet för EU, och då har vi en unik chans att visa att Finland är ett land som vill arbeta för ett EU där alla invånare skall känna sig respektfullt behandlade, sade Christina Gestrin.
09.02.2006 kl. 00:00

Responsdebatten om statsbudgeten för år 2006

Riksdagen har inte enbart ägnat tid åt att maktbalansen i säkerhetspolitiken den senaste månaden. Varje höst begår vi en liten maktkamp mellan riksdag och regering om vem som skall ha sista ordet i fråga om statsbudgeten. Trots att riksdagen har den slutliga budgetmakten är det bra om riksdagens ändringar ändå kan skötas i samråd med finansministeriet för att undvika tekniska misstag.
13.12.2005 kl. 00:00