Aktuellt

SFP: Service på svenska tryggas i äldreomsorgslagen

Regeringen godkände idag förslaget till den så kallade äldreomsorgslagen. I offentligheten är lagen mest känd för sommarens diskussioner om personaldimensioneringen. Den nya lagstiftningen innehåller dock flera andra viktiga frågor som gärna kan lyftas upp, en av dem är tryggandet av omsorg på modersmålet.
SFP
08.11.2012 kl. 14:41

Gestrin gjorde spörsmål om unga sjukpensionerade personer

Christina Gestrin lämnade in ett spörsmål om unga sjukpensionerade personers möjligheter att återgå till arbetslivet
Svenska riksdagsgruppen
08.11.2012 kl. 10:44

Sannfinländarnas angrepp på svenskan

Lagom till kommunalvalet avslöjar Sannfinländarna också sina mörkare sidor, noterar Svenska riksdagsgruppen i ett uttalande från sitt möte på torsdagen. I samband med sin ”skuggbudget” passar partiet på att rikta ett frontalangrepp mot det ena nationalspråket, svenskan.
Svenska riksdagsgruppen
19.10.2012 kl. 10:04

Wallin: Sannfinländarna hotar den finländska cancerforskningen

Den skuggbudget som sannfinländarna på onsdagen presenterade skulle, ifall den blev verklighet, hota den finländska medicinska- och övriga vetenskapliga forskningen. Enligt sannfinländarna skulle "stora stiftelsers" avkastning beskattas. Enligt SF:s beräkningar skulle skatten inbringa 50 miljoner euro.
SFP
18.10.2012 kl. 13:22

SFP:s Nylund: Sväva inte på målet, Päivi Räsänen

Riksdagsledamot Mats Nylund (SFP) anser att de språkliga rättigheterna klart talar för att Vasa skall bli huvudort för den kommande polisinrättningen för hela Österbottenområdet. Förutom de språkliga aspekterna motiveras valet också av att Vasa är regionens största stad. Av samma åsikt är också inrikesministeriets tjänstemannaarbetsgrupp som föreslog Vasa som huvudort, och det finns ingen legitim orsak att frångå förslaget, säger Nylund i ett pressmeddelande.
SFP
05.10.2012 kl. 12:58

Regeringsprogrammet förpliktigar inte Finland till finansmarknadsskatt

Riksdagsledamot Stefan Wallin (SFP) anser inte, att Finland ensidigt skall införa en finansmarknadsskatt om inte våra värsta konkurrentländertar den i bruk. Ensidigt införd kunde en sådan skatt äventyra både finansbolagens vilja att stanna i Finland liksom aktiviteten på den redan nu trängda värdepappersbörsen. Finland måste tvärtom göra allt för att erbjuda en möjligast dynamisk verksamhetsmiljö för finansbranschen, företagen i allmänhet och för aktiespararna. Eller vill vi att finansbolagen flyttar till skatteparadis istället, säger Wallin i ett pressmeddelande på onsdagen.
SFP
03.10.2012 kl. 07:00

Svenska riksdagsgruppens finansmotioner

Svenska riksdagsgruppen har på grund av det osäkra ekonomiska läget varit återhållsam med sina finansmotioner i år, och också flera nedskärningsförslag har gjorts. Underfinansieringen av vägunderhållet och viktiga organisationer, anslag som kan förbättra sysselsättningen och miljön samt utsatta grupper har ändå prioriterats.Gruppordförande Mikaela Nylander föreslår anslag för Skärgårdsvägen i Borgå och grundförbättring av Lovisa–Lahtis-banan, men också ökade anslag för arbetet mot våld mot kvinnor och för psykvård av barn och unga.
SFP
28.09.2012 kl. 15:33

Gruppanföranden

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider.
12.02.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om tilläggsbudgetförslaget

Den ekonomiska recessionen är ett faktum. Det som överraskat oss alla nu är snabbheten i nedgången. Det enda vi kan fråga oss nu är bara hur djupt ekonomin sjunker och när vi igen börjar gå mot ljusare tider. Läget är detsamma i alla länder, den globala ekonomin visar sig nu från sin sämsta sida. I alla länder brottas man även med stimulanspaket för att stimulera åtminstone den egna ekonomin och konsumtionen för att, som president Obama sagt, krisen inte skall bli en katastrof. Också vårt stimulanspaket behövs – det ger oss en god chans att klara läget. Regeringen har reagerat snabbt, men måste ännu ha beredskap till snabba åtgärder under hela 2009. Vi måste hålla jämna steg med övriga världen.
12.02.2009 kl. 17:40

Statsrådets redogörelse om Finlands säkerhets- och försvarspolitik 2009

Säkerhetsbegreppet omfattar idag betydligt mer än militär försvar, civilförsvar och tryggande av samhällets funktioner. Trots att vi bor och lever i norra Europa kan händelser var som helst i världen påverka vår uppfattning om vårt lands säkerhet. Vi måste också därför bidra till att stärka säkerheten på alla håll. En grundläggande fråga för vårt arbete för den globala säkerheten är vårt biståndsarbete. Utvecklingssamarbetet stöder förebyggande verksamhet, medling och fredsprocesser, återuppbyggnad efter konflikter samt eftervård efter kriser och naturkatastrofer. Det är viktigt att i utvecklingssamarbetet satsa på allt som kan stöda en demokratisk utveckling på olika håll i världen.
11.02.2009 kl. 00:00