Aktuellt

Kampen lönade sig

Vår kamp för Borgå bb gav önskat resultat, säger Svenska folkpartiets vice ordförande justitieminister Anna-Maja Henriksson och Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander.
Anna-Maja Henriksson och Mikaela Nylander
20.11.2014 kl. 13:07

Viktiga preciseringar i regeringens kompletterande budgetproposition

Regeringen behandlade idag förslaget till kompletterande budgetproposition för år 2015. I förslaget ingår flera för Svenska Riksdagsgruppen viktiga satsningar som nu preciserats.
Svenska riksdagsgruppen
17.11.2014 kl. 16:04

Äntligen hopp för det finlandssvenska teckenspråket!

- Det ger hopp inför framtiden att regeringen idag i ett kompletterande budgetförslag för 2015 har beslutit om att bevilja de 250 000 euro som krävs för att planeringen av utbildningen av finlandssvenska teckenspråksinstruktörer ska komma igång, säger riksdagsledamot Mikaela Nylander, ordförande för Riksdagens nätverk för teckenspråken
Mikaela Nylander
17.11.2014 kl. 15:34

Mer medel till Ålands sjöräddningssällskap

Riksdagsledamot Nauclér vill se mer medel till Ålands sjöräddningssällskap. Riksdagsledamot Nauclér poängterade i riksdagens plenum förra veckan, då förslaget att avskaffa lästavgiften var upp till första behandling, att Ålands sjöräddningssällskap i fortsättningen måste få tillräckligt med medel från finska staten så att de täcker de kostnader de har med tanke på att man utför hela 10 % av alla sjöräddningsuppdrag i Finland. Eftersom lästavgiften nu kommer att försvinna kommer de sammanslutningar som fått stöd genom lästavgiften få det från olika ministerier. Bakgrunden till att avskaffa lästavgiften är att den anses föråldrad och uppfyller inte kraven i grundlagen.
Elisabeth Nauclér
12.11.2014 kl. 14:44

Svenskan ska beaktas bättre vid integration

Möjligheterna för invandrare att integreras på svenska ska förbättras. Det lovar arbetsminister Lauri Ihalainen (SDP) i ett svar på ett skriftligt spörsmål som Christina Gestrin (SFP) ställt i riksdagen.
Christina Gestrin
05.11.2014 kl. 15:41

Finland i globaliseringens grepp

Dagens fråga lyder varför alla diskuterar att ekonomin går nedåt i Finland, jo, därför att det är sant. Men det är inte bara ens fel och det är inte ens alltid vårt eget lands fel. Men ett är säkert, vi är tvungna att anpassa oss till den alltmer globaliserade världsekonomin med en gränslös fri konkurrens. Vågar man som politiker tala klarspråk om hur man tycker att de inhemska problemen borde rättas till, ja då behöver sanningssägaren alltid ha den ena foten i stigbygeln.
Lars Erik Gästgivars
03.11.2014 kl. 09:00

Tågen måste bättra på informationsgången

Riksdagsledamot Thomas Blomqvist (Sfp) anser att det behövs snabba åtgärder för att förbättra informationsgången inom tågtrafiken. På senaste tid har passagerare i tågen och på perrongerna längs Kustbanan ofta lämnats utan information, och den knapphändiga information som ges är oftast enbart på finska
Thomas Blomqvist
24.10.2014 kl. 12:23

Gruppanföranden

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45