Aktuellt

Skatterna viktiga för nästa regering!

Det är ingen hemlighet att det finns ett tryck att höja skatterna. Och det är helt klart att vår ekonomi måste balanseras under nästa regeringsperiod.
Ulla-Maj Wideroos
19.02.2011 kl. 12:56

Nivån på äldreomsorgen ett signalement för det civiliserade samhället

Den äldre befolkningens andel i Finland ökar kännbart de kommande åren. Det är samhällets uppgift att solidariskt se till att alla får en trygg ålderdom. Svenska folkpartiets ordförande, kulturminister Stefan Wallin anser att äldre personer bör få bo kvar i sina hem så länge som de själva vill och kan.
SFP
19.02.2011 kl. 06:00

Lagen känner inte till flerspråkiga skolor!

Den svenskspråkiga skolan är den viktigaste kulturbärande institutionen för finlandssvenska barn. I senaste numret av kommunförbundets tidning, FIKT, ingår en artikel som återger en diskussion om att placera den svenska och finska skolan i samma utrymme. En stor brist i artikeln var att artikelskribenterna ingenting sade om de krav som lagen ställer på den som bär ansvaret för att ordna undervisningen, d.v.s. kommunerna.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
16.02.2011 kl. 13:16

Henriksson frågar om BB och de mindre sjukhusens framtid

Riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson (SFP) har ställt ett skriftligt spörsmål om BB och de mindre sjukhusens framtid.
SFP
15.02.2011 kl. 16:00

Gestrin får Östersjöpris

Riksdagsledamot Christina Gestrin tilldelas Lasse Wiklöfs Östersjöpris för sitt engagerade arbete med Östersjöns miljöfrågor. Prissumman uppgår till 10 000 €.
Johanna Sandberg
15.02.2011 kl. 13:45

Integration är nyckeln till lyckad kulturell mångfald

Migrations- och Europaminister Astrid Thors tog i dag ställning till den europeiska diskussionen om hur kulturell mångfald i ett samhälle kan lyckas. – Det man diskuterar om i Europa är i själva verket hur integrationen lyckas. De europeiska politikerna kritiserar starkt sina länders misslyckade integrationspolitik, inte kulturell mångfald i sig. Bra integration är nyckeln till lyckad kulturell mångfald, sade minister Thors när hon höll ett anförande på Etno Forum i Helsingfors.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
14.02.2011 kl. 12:23

Finlands konkurrenskraft i Östersjöregionen

Jag hoppas och tror att Östersjöpolitiken ska vara högt på den politiska agendan under de kommande åren och att Finlands riksdag och regering ska vara aktiva parter och pådrivare i den politiken.
Riksdagsgruppen Riksdagsgruppen
10.02.2011 kl. 12:50

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30