Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:
Ulkoministeriö on koronaviruspandemian aikana neuvonut ja avustanut tuhansia ulkomailla olleita suomalaisia. Matkailijoille on tarjottu tietoa ja neuvoja, erityisesti koskien eri paluuvaihtoehtoja kohti Suomea. Ulkoministeriön tietoon on tullut vain muutamia suomalaisia miehistön jäseniä,
jotka ovat jääneet eri aluksille pitkittyneeksi ajaksi, ilman mahdollisuutta poistua alukselta ja palata kotimaahansa. Ulkoministeriö ja edustustot ovat pitäneet heihin tarvittaessa yhteyttä, mutta kenelläkään heistä ei ulkoministeriön saamien tietojen mukaan ole ollut hätätilannetta. Varustamot
ovat työantajana huolehtineet työntekijöistään ja järjestäneet heille mahdollisuuksien mukaan paluun Suomeen.
Miehistön vaihtoja koskevat haasteet on tunnustettu IMO:ssa, ja IMO pyrkii tekemään kaikkensa helpottaakseen merenkulkijoiden pääsyä alukselta maihin.
Viimeksi 22.5.2020 IMO:n pääsihteeri on antanut yhdessä Kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön ICAO:n sekä Kansainvälisen työjärjestön ILO:n pääsihteereiden kanssa julkilausuman, jolla kehotetaan jäsenvaltiota tukemaan valtioiden hallituksia miehistön vaihtojen helpottamisessa satamilla ja lentokentillä (IMO:n kiertokirje Circular Letter No.4204/Add. 18).
Pandemia on vaikuttanut myös IMO:n työhön. Parhaillaan käynnissä on lMO:n neuvoston 32. erityisistunto kirjallisena menettelynä. Suomi on vastauksessaan kannustanut kaikkiin toimiin, joilla pyritään varmistamaan, että miehistön jäsenet pääsevät poistumaan aluksiltaan ja jatkamaan matkaansa kotiinsa. Lisäksi jatkossa tarkoituksena on ottaa huomioon pandemian vaikutukset me renkulkuun, ja mahdollisesti esittää siitä johtuvia muutoksia kansainväliseen merenkulkua kos kevään sääntelyyn.
Helsingissä 15.6 2020
Ministeri Pekka Haavisto