Ajankohtaiskeskustelu Ukrainasta täysimittaisten sotatoimien jatkuttua 1 000 päivää

19.11.2024 klo 14:26
Ryhmäpuheenvuoro, ruotsalainen eduskuntaryhmä, Otto Andersson, 19.11.2024

Arvoisa puhemies,

 "nyt naamiot on riisuttu, vain sodan kylmät kasvot näkyvät", totesi presidentti Sauli Niinistö. Helmikuun 24. päivä 2022 on ikuisesti synkkä päivä ihmiskunnan historiassa. Tänään tulee kuluneeksi tuhat päivää siitä, kun Venäjä aloitti häikäilemättömän hyökkäyssotansa Ukrainassa.

Tuhannen päivän ajan kärsimys ja hävitys on ollut Ukrainan ja ukrainalaisten arkea. On tullut selväksi, että Venäjä ei mitään keinoja karta. Kansainvälinen ja humanitaarinen oikeus ovat jo kauan sitten saaneet väistyä seksuaalisen väkivallan, siviileihin kohdistuvien raakuuksien ja muiden sotarikosten tieltä.

 

Samalla Ukraina ja ukrainalaiset ovat taistelleet hyvin urheasti vapautensa puolesta raakalaismaista vihollista vastaan. Tänään kunnioitamme tuota taistelua. On tärkeä muistaa, että Ukrainan vapaustaistelussa on maan itsenäisyyden lisäksi kyse myös koko Euroopan turvallisuudesta, ihmisoikeuksista ja demokratiasta.

 

Arvoisa puhemies,

Ukrainan asia on meidän. Suomen tuki Ukrainalle on edelleen vahvaa ja yhtenäistä. Ukrainan ja Ukrainan kansan tulee saada kaikki tarvitsemansa tuki. Niin sotilaallinen, taloudellinen kuin siviilipuolenkin tuki.

Suomi on tähän mennessä toimittanut 24 puolustustarvikepakettia Ukrainaan. Suomen lahjoittamien aseiden käytölle ei aseteta rajoituksia,

kunhan niitä käytetään itsepuolustukseen ja kansainvälisen oikeuden mukaisesti. Tämän pitäisi koskea myös muiden länsimaiden antamaa kalustoa. Siksi uutinen siitä, että Yhdysvallat kumoaisi aiemmat rajoituksensa, on tervetullut.

Suomi on myös tehnyt yhteistyötä Ukrainan kanssa koulutuksen edistämiseksi, oikeusvaltion kehittämiseksi sekä energia- ja ympäristöturvallisuuden vahvistamiseksi. Myös moni suomalainen on tehnyt hienoja vapaaehtoisia panostuksia.

On ilahduttavaa, että täällä eduskunnassa on vallinnut laaja poliittinen yksimielisyys Ukrainan tukemisesta. Näin ei valitettavasti ole kaikkialla Euroopassa.  Putin-mieliset voimat politiikan äärilaidoilla ovat vahvistuneet huolestuttavasti.

Myös USA:n vallanvaihto herättää kysymyksiä. On selvää, että Euroopan on otettava enemmän vastuuta Ukrainan tukemisesta. Tuen kustannukset, miten suurilta ne sitten vaikuttavatkaan, kalpenevat niiden kustannusten ja kärsimysten rinnalla, jotka syntyisivät, jos kääntäisimme Ukrainalle selkämme.

 

On myös syytä painottaa, että mahdollisen rauhanratkaisun on tapahduttava Ukrainan ehdoilla eikä päinvastoin.

Ukrainan jälleenrakennukseen tarvitaan aikanaan laajamittaisia panostuksia. Tulevassa työssä keskeistä on vahvan demokraattisen oikeusvaltion, koulutuksen ja monipuolisen kansalaisyhteiskunnan tukeminen. Suomen tulee jatkaa pitkäaikaisella linjallaan, eli meidän on edistettävä naisten, tyttöjen, vammaisten henkilöiden ja seksuaalivähemmistöjen oikeuksia.

Suomi ja Suomen kansa seisovat Ukrainan rinnalla myös jatkossa. 

Slava Ukraini!

Ruotsalainen eduskuntaryhmä