Parlamentaarinen sopu Ylestä on erittäin tärkeä

24.09.2024 klo 06:28
Oli kieltämättä aikamoinen rupeama. Pidimme Ylen parlamentaarisessa työryhmässä, jossa toimin varapuheenjohtaja, 33 kokousta ennen kuin löydettiin yhteinen näkemys Ylen tulevaisuuden tehtävistä ja rahoituksesta.

Kokousten määrä osaltaan todistaa sen, ettei se ollut helppo harjoitus. Jo ennen työn aloittamista tiesimme, että eri puolueiden näkemykset eroavat toisistaan merkittävästi.

 

Ei siis mikään ihme, että työryhmän työskentely on herättänyt suurta kiinnostusta. Viime viikon torstaina saimme vihdoin aikaan parlamentaarisen sovun, johon sitoutuivat kaikki puolueet lukuun ottamatta yhden jäsenen Liike Nyt -puoluetta.

 

Mielestäni juuri laaja parlamentaarinen sopu oli erittäin tärkeää. Parlamentaarinen sopu on Ylen kannalta vahva perinne ja samalla vahvuus, jolla turvataan julkinen palvelu ja luodaan samalla pitkäjänteisyyttä sekä organisaatioon, että päätöksentekoon. Se on tärkeää varsinkin tässä poliittisessa tilanteessa.

 

Tuloksena oli kompromissi - hauras mutta kuitenkin.

 

Ylellä on hyvin laaja ja tärkeä rooli yhteiskunnassamme monella eri tasolla. Sen rooli on paljon muutakin kuin uutisointia, urheilua ja viihdettä - se on demokratian ylläpitämistä, riippumattoman tiedonvälityksen varmistamista, kulttuurisen ja kielellisen identiteetin ja yhteenkuuluvuuden vahvistamista sekä tärkeä osa huoltovarmuuttamme ja kokonaisturvallisuuttamme. Toisin sanoen työryhmän mietintö on tärkeä väline erityisesti mediamaisemassa, joka muuttuu yhä nopeammin.

 

Työryhmä toteaa mietinnössään muun muassa, että laissa Ylen tehtäviä täydennettäisiin siten, että televisio- ja radiotoiminnan hoitamisen lisäksi Ylen tulisi myös varautua muun tiedonvälityksen hoitamiseen poikkeusoloissa. Tämä on tärkeä kannanotto kokonaisturvallisuutemme kannalta.

 

Kokonaisturvallisuuteen liittyen - kun tiedetään, että kyberhyökkäyksiä tapahtuu ja oletetaan tapahtuvan yhä useammin tulevaisuudessa, mediakasvatusta tulisi lisätä yhteiskunnassamme. Monella sektorilla ja toimijalla on vastuu tästä, esimerkiksi sivistyssektorilla sekä Ylen lisäksi markkinoilla toimivilla medioilla.

 

Takaisin mietintöön. Näinä aikoina on paineita, että myös Ylen on oltava mukana tasapainottamassa maamme taloutta. Tämä myös tehdään Ylen osalta indeksijäädytysten ja ALV-kannan noston muodossa.

 

Ajatuksena on vähentää byrokratiaa ja tehdä päätöksenteosta ja Ylen rahoituksesta läpinäkyvämpää vastuullisuuden lisäämiseksi. Tämä tarkoittaa myös sitä, että Ylen hallintoneuvostolla tulee olemaan entistä suurempi rooli resurssien käytön valvonnassa.

 

Mietinnössä painotetaan myös, että Ylen tulisi lisätä kotimaisten tuotantojen ostoja riippumattomilta tuottajilta, sekä tuotantopalveluiden ja kotimaisten muiden esitys- ja käyttökorvausten hankintoja. Tämä on tärkeä viesti myös kotimaiselle av-alalle.

 

Mietinnössä on myös vahvoja kirjauksia koskien alueellista toimintaa sekä ruotsinkielisen ja muiden vähemmistökielten sisällön tuotantoa ja jakelua. Tarkoituksena on, että se turvataan nykyisellä tasolla. Monella paikkakunnalla tai alueella toimii ainoastaan yksi paikallinen media ja siksi on todella tärkeää, että Yle osaltaan myös jatkossa seuraa eri alueita ja kuntia tarkasti. Me tarvitsemme jatkossakin alueellista monimuotoisuutta mediakentällä. Ruotsinkielisen toiminnan osalta ei ole laajaa kaupallista toimintaa.

 

Parlamentaarisen ryhmän mietinnössä ilmenee toki paljon muitakin nostoja, myös tilannekuva tämän hetken mediamaisemastamme. Se muuttuu jatkuvasti, minkä vuoksi on tärkeää tarkastella ja kehittää Ylen palveluja ja rahoitusta tasaisin väliajoin.

Mikko Ollikainen