Ryhmäpuheenjohtaja Andersson: Jotta hyvinvointi ja palvelut voidaan turvata myös tulevaisuudessa, tarvitaan vakaa talous

21.06.2023 klo 20:20
Uudesta hallitusohjelmasta keskusteltiin keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa. Ruotsalaisen eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron piti ryhmän puheenjohtaja Otto Andersson. 

Andersson korostaa puheessaan, että hyvinvoinnin ja palveluiden turvaamiseksi myös tulevaisuudessa tarvitaan vakaan talouden. Suomi on velkaantunut jo pidemmän aikaa, useamman vaalikauden ajan. 

– Me RKP:ssä haluamme tehdä selväksi, että Suomen on jatkossakin oltava pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, joka huolehtii kaikkien heikoimmassa asemassa olevista. Voidaksemme turvata hyvinvoinnin ja palvelut myös tulevaisuudessa, tarvitsemme vakaan talouden ja sopeutusta. 

– Leikkauksilta olemme onnistuneet suojelemaan monia sektoreita, kuten koulun. Emme kuitenkaan kaikkia. Ja on selvää, että toimet tulevat koskettamaan monta ihmistä. Siksi jatkotyössä on tehtävä huolelliset vaikutustenarvioinnit sekä kohdistettuja tukitoimia heille, jotka niitä eniten tarvitsevat, sanoo Andersson. Andersson korostaa, että Suomi tarvitsee lisää ihmisiä töihin ja menestyviä yrityksiä, jotta hyvinvointimme turvaamiseen tarvittavat verotulot lisääntyisivät. 

– Me RKP:ssä emme näe, että lisääntynyt työperäinen maahanmuutto olisi pelkkä vaihtoehto, vaan me näemme sen täysin välttämättömänä. Siksi olemme hyvin tyytyväisiä siihen, että hallitus nyt vauhdittaa työperäistä maahanmuuttoa muun muassa nopeuttamalla lupamenettelyjä ja ulkomaisten tutkintojen tunnustamisia. Tämän lisäksi Suomeen on helpompi jäädä opintojen valmistumisen jälkeen, sanoo Andersson. Andersson pitää myönteisenä päätöstä vahvistaa perusopetusta 200 miljoonalla eurolla. 

– Nyt peruskouluille ja niiden oppilaille ja opettajille on annettava työrauha. Opettajien on nyt saatava keskittyä enemmän opettamiseen. Vähemmän hallinnointiin ja dokumentointiin. Vuosiviikkotuntien määrän lisääminen opetussuunnitelmaa laajentamatta parantaa oppilaiden mahdollisuuksia vahvistaa perustietojaan. Kaikkien peruskoulunsa päättävien oppilaiden tulee osata lukea, kirjoittaa ja laskea. Yksikään oppilas ei saa jäädä kelkasta, sanoo Andersson. 

Puheenvuorossaan Andersson käsittelee hallituksen ehdotusta lyhentää hoitojonoja ja panostaa mielenterveyspalveluihin.  

– Hallitus sijoittaa nyt yli 300 miljoonaa euroa perusterveydenhuollon hoitojonojen purkamiseksi, sanoo Andersson. 

– Hallitus edistää mielenterveyttä panostamalla mielenterveyspalveluihin ja kehittämällä nuorille matalan kynnyksen palveluja. Ja vihdoin toteutamme terapiatakuun lapsille ja nuorille. Osa psykoterapiakoulutuksesta tehdään maksuttomaksi, helpottaaksemme pulaa psykoterapeuteista, sanoo Andersson. 

Andersson korostaa hallituksen selkeää viestiä, Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Hallitus pitää kiinni ilmastolain tavoitteista aktiivisin toimin. 

– Edistämme vihreää siirtymää ja cleantech-investointeja muun muassa tekemällä lupamenettelyistä ketterämpiä. Hallitus sitoutuu myös tieteeseen, kehitykseen ja innovaatioihin tehtäviin panostuksiin nostamalla valtion rahoitusosuuden neljään prosenttiin Suomen bruttokansantuotteesta vuoteen 2030 mennessä, sanoo Andersson. 

– Kotimainen maataloutemme on pitkään kärsinyt kannattavuuskriisistä, joka on nyt akuutti. Hallitus suhtautuu tähän vakavasti ja tekee muutoksia kilpailu- ja muuhun lainsäädäntöön vahvistaakseen maanviljelijöiden asemaa, sanoo Andersson. 

Andersson toteaa puheessaan, että on täysin selvää, että hallitusohjelman kirjaukset humanitaarisestä maahanmuutosta ovat vaikeita RKP:lle. Maahanmuuttopoliittisissa lainvalmisteluissa on tärkeää noudattaa ihmisoikeussopimuksia ja perustuslakia.

– Ymmärrämme että moni kirjaus on huolestuttanut heitä, jotka eivät asu pysyvästi Suomessa. Teemme kaikkemme, jotta ratkaisut edistävät jokaisen ihmisoikeuksia. Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia ja me teemme kaikkemme poistaaksemme eri ihmisryhmien välistä vastakkainasettelua maassamme, sanoo Andersson.
Otto Andersson

Koulussa on tarkoitus oppia, ei tuijottaa ruutua

Laki koskien mobiililaitteiden käytön rajoittamista koulussa etenee. Osassa kouluja laitteiden käyttöä rajoitetaan jo yhteistyössä oppilaiden kanssa, mutta lainsäädäntö ei ole ollut tämän osalta tarpeeksi selkeä. Nyt lakia muutetaan, jotta rajoittamiselle löytyy tuki sääntelystä.
Anders Adlercreutz
28.10.2024 klo 19:39

Euroopan on lisättävä asetuotantoaan ja poistettava Ukrainaa koskevat aseenkäyttörajoitukset

Eduskunta käsitteli tänään valtioneuvoston selontekoa Suomen osallistumisesta Euroopan unionin sotilaalliseen avustusoperaatioon Ukrainassa (EUMAM).
Christoffer Ingo
22.10.2024 klo 18:02

Toiseen asteen koulutus uudistetaan

Yksi opetusministeriön tämän kauden tärkeimmistä uudistuksista on edennyt eduskunnan käsittelyyn.
Anders Adlercreutz
18.10.2024 klo 18:24

Silakan näkymät paranevat, mutta lohikannat huolestuttavat

Suuri valiokunta otti tänään kantaa EU-komission ehdotukseen vuoden 2025 kalastuskiintiöistä. Valiokunta päätti hallituksen linjan mukaisesti, äänestyksen jälkeen, että silakan kiintiöitä tulee nostaa, mutta lohen kiintiötä vähentää.
Anders Norrback
18.10.2024 klo 15:22

Valtion on oltava valmis turvaamaan junaliikenne Raaseporin alueelta Turkuun ja Helsinkiin

Kansanedustaja Henrik Wickström (RKP) järjesti torstaina eduskunnassa keskustelutilaisuuden rantaradan kehittämisestä.
Henrik Wickström
17.10.2024 klo 20:28

Avustukset kehitysvammaisten oppimateriaalin tuottamiseen turvataan

Syksyn aikana ilmeni, että sosiaali- ja terveysministeriön niin sanottu STEA-rahoitus kehitysvammaisten oppimateriaalituotannolle loppuisi kokonaan ensi vuoden alusta.
Anders Adlercreutz
17.10.2024 klo 14:44

Neljä suomalaista hanketta saa yhteensä jopa 260 miljoonaa euroa EU:lta

EU:n Innovaatiorahasto myöntää yhteensä 259 miljoonaa euroa neljälle suomalaiselle hankkeelle, jotka edistävät puhtaan teknologian käyttöönottoa Euroopassa. Yksi hankkeista on Vaasan FREYR Battery Finland Oy.
Joakim Strand
17.10.2024 klo 16:42

HUS, jättäkää aluesairaalat rauhaan!

RKP:n kansanedustaja Henrik Wickström on tyrmistynyt HUS:n vuotaneista suunnitelmista vähentää Uudenmaan aluesairaaloiden palveluja.
Henrik Wickström
16.10.2024 klo 15:35

Kolmekymmentä vuotta oikean päätöksen tekemisestä!

Tänään tulee kuluneeksi tarkalleen 30 vuotta siitä, kun Suomessa järjestettiin neuvoa-antava kansanäänestys EU-jäsenyydestämme.
Joakim Strand
16.10.2024 klo 18:33

Lakimuutos turvaa sekä tasa-arvon että kilpailukyvyn

Eduskunta käsitteli tämän päivän täysistunnossa opposition välikysymystä palkkatasa-arvosta. Kansanedustaja Anders Norrback (RKP) piti Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenvuoron välikysymyskeskustelussa.
Anders Norrback
15.10.2024 klo 14:57

Ryhmäpuheenvuorot

RKP vastasi hallitustunnitelija Orpon kysymyksiin

Ruotsalainen eduskuntaryhmä
18.04.2023 klo 12:19

Lohjan synnytysosasto on oltava olemassa myös tulevaisuudessa!

Länsi-Uusimaa -lehti julkaisi eilen (5.9) uutisen, jossa nostettiin esiin Lohjan synnytysosaston sulkeminen HUS:n säästövaihtoehtona. Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvistin mielestä Lohjan synnytysosastoa tarvitaan ja ehdotus sen sulkemisesta on paheksuttava.
Thomas Blomqvist
06.09.2022 klo 14:57

Tärkeitä päätöksiä talouden ja opiskelijoiden kannalta

Hallituspuolueet ovat tänään sopineet työllisyyspaketista, joka vahvistaa julkista taloutta vähintään 110 miljoonalla eurollaa. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson on tyytyväinen siihen, että hallituspuolueet ovat pitäneet kiinni aikaisemmin sovitusta.
Anna-Maja Henriksson
11.02.2022 klo 16:35

Vastaus kirjalliseen kysymykseen ulkomaisten lippujen alla purjehtivilla aluksilla koronakriisin takia eristettyinä olevista suomalaisista miehistön jäsenistä

Kansanedustajat Sandra Bergqvist ja Mats Löfströmin ym. esittivät kysymyksen ministeri Haavistolle: Mitä hallitus tekee niiden suomalaisten merimiesten kotiin saamiseksi, jotka tällä hetkellä ovat eristyksissä ulkomaisten lippujen alla purjehtivilla aluksilla ja aikooko hallitus toimia kansainvälisesti, esimerkiksi Kansainvälisessä merenkulkujärjestössä IMO. ssa, kansainvälisen ratkaisun löytämiseksi siihen ongelmaan, että miehistön jäsenet eivät pääse poistumaan aluksiltaan?
Sandra Bergqvist ja Mats Löfström
17.06.2020 klo 14:12

Vastaus kirjalliseen kysymykseen läsnäolo-oikeuden rajoittamisesta synnytyksissä koronaepidemian aikana

Kansanedustaja Sandra Bergqvist on lähestynyt ministeri Krista Kiurua kirjallisella kysymyksellä: Miten kaikille synnyttäjille taataan riittävä tuki yhdenvertaisin perustein ennen synnytystä ja synnytyksen jälkeen myös koronaepidemian aikana, ja Miten taataan vanhempien yhtäläinen oikeus vastasyntyneen lapsen tapaamiseen?
Sandra Bergqvist
08.05.2020 klo 09:39

Vastaus kirjalliseen kysymykseen saariston kiinteistöverojen shokkikorotuksesta

Edustaja Sandra Bergqvist esitti kirjallisen kysymyksen: Onko asiasta vastaava ministeri tietoinen siitä, että Verohallinto lähettää tahallaan kiinteistöverokortteja, jotka todistettavasti suurelta osin ovat virheellisiä ja jotka pakottavat kiinteistönomistajat turvautumaan kalliisiin juridisiin prosesseihin ja mitä ministeri aikoo tehdä veroviranomaisten oma-aloitteiselle laintulkinnan tarkistukselle, joka on äärimmäisen epäedullinen kiinteistönomistajille ja joka tietyiltä osin sitä paitsi on ristiriidassa arvostuslain 29 §:n 1 ja 4 momenttien ja luottamuksensuojan periaatteen kanssa?
Sandra Bergqvist
19.11.2019 klo 16:08

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän vastaukset hallitustunnustelijan kysymyksiin 30.4.2019

Ruotsalainen eduskuntaryhmä
30.04.2019 klo 10:45

KOTISIVUJA PÄIVITETÄÄN HUHTIKUUN AIKANA

2019 eduskuntavaalien myötä, Ruotsalaisen eduskuntaryhmä koostuu seruraavista edustajista:
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
23.04.2019 klo 08:50

Pystymme parempaan

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän vaihtoehtobudjetti 2019
Ruotsalainen eduskuntaryhmä
07.11.2018 klo 11:08