Julklappspengarna möjliggör viktiga satsningar i Österbotten 

11.12.2020 kl. 12:24
Riksdagens finansutskott presenterade i dag listan på de så kallade julklappspengarna. Bland dem finns ett mycket välkommet anslag på en halv miljon euro till lättrafikleden längs Flygfältsvägen i Kronoby.

- Jag är speciellt glad för att Svenska riksdagsgruppen lyckats säkra anslag till detta viktiga projekt som tryggar skolvägen för barnen i området, säger SFP:s partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson.


- Äntligen kom vi till skott i den här för Kronoby och trafiksäkerheten viktiga frågan. Resultatinriktat arbete ger resultat och SFP:s riksdagsgrupp har här haft en avgörande betydelse. Vägen går mitt genom centrum av byn och på vissa ställen är det under en meter mellan husknut och väg, så vägen är osäker för såväl vuxna som barn. Speciellt sedan skolan i Påras stängdes har det blivit ännu viktigare med en säker skolväg till Centralskolan, säger Henriksson.

- Det här är en fråga som man i regionen jobbat med sen tidigt 1960-tal, och planerna har varit klara länge. Jag har själv skrivit ett flertal budgetmotioner i frågan under mina år i riksdagen. Kronoby flygfält betjänar både Jakobstads- och Karlebyregionen, därför är det också viktigt för hela vår region att flygplatsområdet och vägen till flygfältet utvecklas.

Utöver Flygfältsvägen gläder sig Henriksson också över att bland annat krigsskadeståndsskeppet Vega beviljas 70 000 euro, Viexpo samt Finsk-svenska handelskammaren får 150 000 euro vardera och Vasa hamnväg 0,5 miljoner euro. Alla dessa är projekt som Svenska riksdagsgruppen arbetat för. 

- Krigsskadeståndsskeppet Vega är en viktig del av den finländska skeppsbyggarhistorien och dess museiverksamhet visar vilken skicklighet man i tiderna byggde fartyg i Finland, säger Henriksson.
Anna-Maja Henriksson
SFP, Nylands valkrets
SFP, Egentliga Finland
SFP, Helsingfors valkrets
SFP, Nylands valkrets
SFP, Vasa valkrets
Ålands riksdagsledamot, Landskapet Ålands valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Vasa valkrets