Nya lagen om transporttjänster får inte försvåra för turistföretagen

18.06.2018 kl. 14:53
I juli träder lagen om transporttjänster i kraft. I helgen uppmärksammades i flera medier att lagen kan innebära att turistföretagare inte längre får möjlighet att transportera sina kunder till och från sina verksamhetspunkter, exempelvis en stugby eller plats för sjösättning av kajaker

Detta eftersom den nya lagen skulle kräva att turistföretagarna skulle skaffa taxilicens för att i fortsättningen få köra kunder till verksamhetsplatserna.

 

− Det är helt orimligt om den nya lagen slår ut på det här viset. Livet för turistföretagare får inte försvåras, utan borde i stället underlättas med mindre byråkrati och regler, säger riksdagsledamot Stefan Wallin.

 

På många turistorter i glesbygden eller skärgården finns inte fungerande kollektiva kommunikationsmedel. Därför är transporten av kunder till verksamhetspunkter på många sätt en förutsättning för att verksamheten ska kunna bedrivas. Att göra den servicen till en taxiverksamhet skulle göra att hela affärsidén på många ställen skulle raseras.

 

I riksdagens utskottsbehandling av lagen om trafiktjänster konstaterades att lagen inte ska skapa olägenheter för turistföretagen. Eftersom lagpaketet var omfattande och kommunikationsutskottet var medvetet om att det inte till alla delar var möjligt att på förhand känna till alla praktiska konsekvenser skrev utskottet in en säkerhetsventil i betänkandet om att man snabbt behöver reagera på eventuella problem som uppkommer.

 

− Kommunikationsministeriet behöver nu genast skingra osäkerheten och säga vad som gäller. Ifall det gäller en tolkningsfråga kring lagen kan ministeriet precisera saken självt. Ifall det är problem med själva lagtexten behöver regeringen snabbt föra en lagändring till riksdagen enligt kommunikationsutskottets betänkande om lagen. Vi behöver mindre byråkrati, inte nya hinder för småföretagen, säger riksdagsledamot Mats Löfström, svenska riksdagsgruppens medlem i kommunikationsutskottet.

 

Löfström och Wallin kommer idag att vara i kontakt med Kommunikationsministeriet om saken.

 

− Den verkliga högsäsongen närmar sig och då är det viktigt att turistföretagarna får koncentrera sig på sin riktiga verksamhet, inte bedöma regler som blivit luddigt utformade. Vi får inte skapa bekymmer för turistföretagen som är otroligt viktiga för skärgård och andra delar utanför tätorterna, säger Wallin och Löfström.

Mats Löfström och Stefan Wallin
SFP, Nylands valkrets
SFP, Helsingfors valkrets
SFP, Nylands valkrets
SFP, Vasa valkrets
Ålands riksdagsledamot, Landskapet Ålands valkrets
SFP, Nylands valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Egentliga Finlands valkrets