61720.jpg

REGERINGENS JULKLAPP ÄR NEDSKUREN MATHJÄLP TILL DE FATTIGASTE

21.12.2017 kl. 15:16
I onsdagens budgetomröstningar beslöt regeringspartierna att skära ner stödet till de organisationer som delar ut mat till utsatta människor. Stödet skars ned med 1 miljon euro

− Det är märkligt att regeringen fyra dagar före jul beslutar att skära ner hjälpen till mest utsatta grupperna i samhället, säger riksdagsledamoten Veronica Rehn-Kivi (SFP) som sitter i riksdagens social- och hälsovårdsutskott.

Statsstödet för mathjälpen har fördelats mellan olika frivilligorganisationer. De som jobbar med mathjälpen vet att den redan från tidigare var otillräcklig.

− Redan det att vi har människor i vårt samhälle som inte har mat för dagen är en skamfläck. Men att regeringen inte vill åtgärda problemet utan förvärrar nöden är grymt, säger Rehn-Kivi.

I social- och hälsovårdsutskottet har utsatta människors situation påtalats överlag, men det verkar vara som att tala för döva öron.

− Det är typiskt för den här regeringen att den struntar i konsekvenserna av hur politiken drabbar människor. Det verkar genomsyra det mesta av det som den här regeringen företar sig.

− I ett nordiskt välfärdssamhälle kunde man tycka att folk skulle erbjudas mat för dagen. Den här regeringen har valt en annan linje och det syns.

Rehn-Kivi hoppas att finländarna ska komma ihåg de utsatta och svaga i juletid.

− Många av oss lever i överflöd och vi kan dela med oss, men samhället har ett bredare och mer systematiskt ansvar för de svagaste. Det ansvaret ska samhället inte svika.

Veronica Rehn-Kivi
SFP, Nylands valkrets
SFP, Helsingfors valkrets
SFP, Nylands valkrets
SFP, Vasa valkrets
Ålands riksdagsledamot, Landskapet Ålands valkrets
SFP, Nylands valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Vasa valkrets
SFP, Egentliga Finlands valkrets