Aktualitetsdebatt 1000 dagar sedan Ukraina-kriget inleddes

19.11.2024 kl. 14:24
Gruppanförande, Svenska riksdagsgruppen, Otto Andersson, 19.11.2024

Ärade talman,

 “ Nu har maskerna fallit. Vi ser bara krigets kalla ansikte.” konstaterade president Sauli Niinistö. Den 24. februari 2022 blev för evigt ett mörkt kapitel i mänsklighetens historia. Nu idag är det 1000 dagar sedan Ryssland inledde sitt hänsynslösa anfallskrig mot Ukraina.

 

I 1000 dagar har lidande och förstörelse varit vardag för Ukraina och Ukrainas folk. Det har med all tydlighet blivit klart att Ryssland inte skyr några som helst medel. Folkrätten och den humanitära rätten har för länge sedan fått gett vika för sexuellt våld, brutalitet mot civila och samt andra krigsbrott.

 

Samtidigt har Ukraina och Ukrainas folk oerhört tappert kämpat för sin frihet mot en brutal fiende. Och denna kamp hedrar vi idag. Det är viktigt att minnas att Ukrainas kamp för frihet handlar förutom landets egen självständighet, också om hela Europas säkerhet, mänskliga rättigheter och demokratin.

 

Ärade talman

Ukrainas sak är vår. Finlands stöd för Ukraina fortsätter starkt och enat. Ukraina och det ukrainska folket behöver få allt stöd de behöver. Såväl militärt, ekonomiskt och civilt.

 

Finland har hittills levererat 24 försvarsmaterialpaket till Ukraina. Det finns inga begränsningar gällande användningen av de vapen som Finland donerar till Ukraina, så länge de används till självförsvar och i enlighet med internationell rätt. Detta borde vara fallet också gällande material som ges från övriga västländer. Därför är gårdagens besked om att USA upphäver sina tidigare restriktioner, välkommen.

 

Finland har också samarbetat med Ukraina för att främja utbildning, rättsstaten, samt energi- och miljösäkerheten. Jag vill också betona alla de frivilliga insatser som gjorts av så många finländare.

 

Det är glädjande att det här i riksdagen hela tiden funnits en bred politisk enighet om stödet till Ukraina. Detta är tyvärr inte fallit på alla håll i Europa.  Vi har sett en oroväckande utveckling där Putinvänliga krafter på ytterkanterna vinner terräng.

 

Också det kommande maktskiftet i USA väcker frågor. Klart är att Europa måste ta ett större ansvar för stödet till Ukraina. Kostnaden för stödet, hur stor den än kan verka, bleknar i jämförelse med de kostnader och det lidande som skulle följa om vi vänder Ukraina ryggen.

 

Det är också skäl att betona att en eventuell fredslösning måste ske på Ukrainas villkor, inte tvärtom.

Återuppbyggnaden av Ukraina kommer att kräva massiva insatser. Stödjande av en stark demokratisk rättsstat, utbildningen och ett mångsidigt civilsamhälle är centralt. Finland ska fortsätta vår långvariga linje – att främja rättigheter för kvinnor, flickor, personer med funktionsnedsättning och sexuella minoriteter.

 

Finland och Finlands folk står vid Ukrainas sida, också i fortsättning. 

Slava Ukraini!

Svenska riksdagsgruppen

Gruppanföranden

Gruppanförande om Lissabonfördraget

10.04.2008 kl. 15:10

Regeringens proposition om godkännande av Lissabonfördraget

Lissabonfördraget stärker den Europeiska unionens dimension på flera sätt; öppenheten ökar, ett verktyg för medborgarpåverkan införs, de grundläggande fri- och rättigheterna samt de mänskliga rättigheterna får samma status som unionens grundfördrag. Fördraget ger utan vidare unionen de verktyg som behövs för att tackla existerande och kommande utmaningar. I fördraget slås fast att unionen skall bygga på de gemensamma värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättstatsprincipen och respekt för de mänskliga rättigheterna.
10.04.2008 kl. 18:30

Statsrådets trafikpolitiska redogörelse

Finland är ett geografiskt sett stort men glesbebyggt land. Hela en femtedel av invånarna bor i huvudstadsregionen, och en klar majoritet bor i tätorter och städer. Logistiskt sett är Finland en ö, eftersom den absoluta merparten av vår utrikeshandel fraktas sjövägen. Allt detta ställer stora krav på trafikförbindelserna i vårt land. Trafiklösningarna måste stöda regionernas utvecklingsmöjligheter och möjligheten att bo överallt i Finland, fungera så att de stöder medborgarnas vardag och sörja för näringslivets behov av transporter. Fungerande trafiksystem och en god infrastruktur är förutsättningar för allas våra dagliga liv. Arbets- och skolresor, uppköp och fritidsresor är en naturlig del av vår vardag och trafiken en naturlig del av vårt liv.
01.04.2008 kl. 13:30

Remissdebatt om statsrådets redogörelse om ramarna för statsfinanserna 2009-2012

Ett lands framgång beror på många saker - kunskap och kunnande, social rättvisa och jämlikhet för att ta några exempel. En annan framgångsfaktor är sysselsättningen. Det är därför som Matti Vanhanens regering gör rätt när den prioriterar sysselsättningen.
25.03.2008 kl. 12:15

Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkas verksamhet

Gruppanförande
11.03.2008 kl. 14:55

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i Natos snabbinsatsstyrkor

Att skicka ut män och kvinnor till en svår krissituation kan vara ett svårt beslut. Eftersom Finland hör till världseliten på fredsbevarande operationer skulle det vara synnerligen svårt för oss att dra oss från ansvaret att bidra till att upprätthålla den internationella freden och säkerheten. Det är i grunden det som ett kommande engagemang i Natos snabbinsatsstyrkor, NRF, skulle innebära; ett fortsatt finländskt engagemang för den internationella freden och säkerheten.
11.03.2008 kl. 15:15

Interpellationsdebatt om nedläggning av Stora Ensos fabriker och statens ägarpolitik

Att en fabriksnedläggning slår hårt mot den ort och region där den är verksam vet och förstår vi alla. Vi vet också vilken press beslutet sätter på arbetstagarna, deras familjer samt de lokala och regionala beslutsfattarna. Hoten om arbetslöshet och försämrade ekonomiska utsikter är tunga att bära med sig för alla inblandade. Det här har vi kunnat erfara på flera håll och i flera sektorer under de senaste åren i Finland. Den globala ekonomin för med sig nya utmaningar också för oss. Bolag verksamma i Finland spelar på samma globala marknad och med samma regler som bolag verksamma på helt andra håll. Finland är inte en åtskild del av Europa och världen - På gott och ont.
13.02.2008 kl. 16:30