Presentation i Medborgarbladet

01.11.2024 kl. 13:02

Hösten har kommit igång med fart, och mina första månader som riksdagsledamot har varit givande.

Under sommaren blev det klart att jag framöver kommer att föra  SFP:s talan i förvaltningsutskottet, som bereder ärenden gällande inrikes säkerhet, juridiska frågor samt frågor om de olika förvaltningsnivåerna i Finland. I skrivande stund håller vi på att behandla flera av de problematiska  ändringarna i utlänningslagen och framöver kommer såväl välfärdsområdenas finansiering som den planerade statsandelsreformen för landets kommuner att landa  på mitt bord.

Jag sitter också med i miljöutskottet, som behandlar frågor om miljöskydd, byggande, planläggning, vattenfrågor, jord- och skogsbruk samt avfallshantering. . Många av dessa frågor är centrala för oss SFP:are, såväl i tätorter som på landsbygden.

Samtidigt som mina utskott behandlar många viktiga lagpaket arbetar vi också ständigt med att balansera statens ekonomi och hämtar aktivt fram åtgärder som ska öka tillväxten i hela Finland. Regeringens budgetförslag innehåller många goda förslag som stöder både samhällets individer och våra företag. Vi har tagit fram över 30 förslag på normer som ska avvecklas, och flera bereds innan året är slut. Vi har fått igenom ett brett förslag om lokala avtal, som gör det lättare för företag och företagare att investera i sin verksamhet, samtidigt som den stärker arbetstagarens möjligheter att påverka på arbetsplatsen.

För Österbotten kan extra viktiga spetsprojekt nämnas, såsom skatteavdraget på upp till 150 miljoner euro som storbolag som investerar i grön omställning framöver kommer kunna ansöka. Bland annat den Österbottniska batteriindustin förväntas bli stormottagare av detta skattestöd. Därtill bör såklart nämnas de nödvändiga inftrastrukturinvesteringarna så som förbättringar på riksåttan och Vasa förbindelseväg.

Vi har också stärkt finansieringen för organisationer som Viexpo och begränsat nedskärningarna i kultursektorn. Utan SFP hade dessa nedskärningar varit mycket större. Alla dessa prioriteringar bidrar till ekonomisk tillväxt.

När temperaturen ute sjunker och dagarna blir kortare närmar vi också vårt nästa stora val: Kommunal- och välfärdsområdesvalet. SFPs roll i såväl kommunerna som välfärdsområdena är central. Utan vår medverkan på gräsrotsnivån blir många viktiga beslut inte fattade. De kommuner där SFP är störst växer snabbast, har bästa förutsättningarna för företagen, har en stark utbildning och ger hopp till invånarna om en bättre framtid. De välfärdsområdena där SFP har en central roll sköter vården bäst och har den mest välmående befolkningen i landet. Vi behövs nu mer än någonsin även på nya ställen, och därför är det viktigt att vi alla ställer upp och hjälper till.

Man kan konstatera att det finns gott om skäl att känna optimism så länge vi i riksdagen fortsätter leverera politik som stöder ekonomisk tillväxt och skapar förutsättningar för att verka.

Christoffer Ingo

Gruppanföranden

Riksmötets öppningsdebatt 2008

Vi inleder 2008 i samma tecken som 2007 slutade. Den globala ekonomikurvan pekar neråt, i USA har man redan gått in för stödåtgärder för att stöda den inhemska konsumtionen och i Finland skriver de ekonomiska instituten och bankerna ner sina prognoser för tillväxten 2008.
12.02.2008 kl. 15:00

Responsdebatt om statsbudgeten för 2008

Den politiska hösten går mot sitt slut i och med att vi nu tar itu med behandlingen av budgetförslaget för nästa år. Jag vill börja med att tacka kollegerna i finansutskottet för en snabb och smidig behandling, men också regeringen för ett gott utgångsförslag.
17.12.2007 kl. 15:41

Jubileumsplenum Finland 90 år

I medlet av 1800-talet, för snart 150 år sedan började tanken på ett fritt och självständigt Finland ta form, men det dröjde som vi vet ännu ett halvsekel förrän tanken blev konkretiserad. Vi har nyligen firat riksdagens, den moderna folkrepresentationens i Finland, 100-års jubileum och nu är det dags att högtidlighålla våra 90 år av självständighet.
05.12.2007 kl. 14:45

Regeringens redogörelse om nödcentralsreformen

När man läser statsrådets redogörelse om nödcentralsreformen får man lätt den bilden att eftersom reformen var nödvändig så fungerar den – men också att de nya nödcentralerna skulle fungera ännu bättre, och vara ännu mer produktiva och kostnadseffektiva om de bara vore större. Jag skulle egentligen redan i detta skede vilja ställa en fråga om hur många nödcentraler statsrådet anser att vi klarar oss med i Finland, men vet också att svaret på den frågan får vi först om något år. I slutet på 1990-talet fanns det 34 kommunala nödcentraler medan polisen hade 23 alarmeringscentraler. Man kan fråga sig hur många centraler vi totalt kommer att ha efter denna reform. Räcker 10 eller blir det ännu färre?
04.12.2007 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om uppdateringen av Finlands stabilitetsprogram

Den offentliga ekonomin i Finland står inför stora utmaningar. Befolkningen blir äldre medan den arbetsföra befolkningen – och således tillgången på arbetskraft – minskar. De åtgärder som regeringen och övriga offentliga aktörer kan vidta för att korrigera situationen är endast en del i det större sammanhang där även den ekonomiska utvecklingen i världen spelar en roll.
17.12.2007 kl. 12:35

Lagen om tryggande av patientsäkerheten (2. behandlingen)

Det sades redan i samband med första behandling tidigare i veckan, men jag säger det igen: Patientsäkerhetslagen är svår eftersom rätt ställs mot rätt; rätten till liv och hälsa ställs mot rätten till arbetskonflikter. Det är klart att dessa båda rättigheter är viktiga grundpelare i vårt välfärdssamhälle. Vi litar på att våra rättigheter används på ett sådant sätt att enskilda medborgares liv och hälsa inte är i fara. Så har det också fungerat hittills, också i alla arbetsmarknadskonflikter inom vårdsektorn.
16.11.2007 kl. 00:00

Gruppanförande om Finlands internationella militära insatser

Gruppanförande
13.11.2007 kl. 14:50