Presentation i Medborgarbladet

01.11.2024 kl. 13:02

Hösten har kommit igång med fart, och mina första månader som riksdagsledamot har varit givande.

Under sommaren blev det klart att jag framöver kommer att föra  SFP:s talan i förvaltningsutskottet, som bereder ärenden gällande inrikes säkerhet, juridiska frågor samt frågor om de olika förvaltningsnivåerna i Finland. I skrivande stund håller vi på att behandla flera av de problematiska  ändringarna i utlänningslagen och framöver kommer såväl välfärdsområdenas finansiering som den planerade statsandelsreformen för landets kommuner att landa  på mitt bord.

Jag sitter också med i miljöutskottet, som behandlar frågor om miljöskydd, byggande, planläggning, vattenfrågor, jord- och skogsbruk samt avfallshantering. . Många av dessa frågor är centrala för oss SFP:are, såväl i tätorter som på landsbygden.

Samtidigt som mina utskott behandlar många viktiga lagpaket arbetar vi också ständigt med att balansera statens ekonomi och hämtar aktivt fram åtgärder som ska öka tillväxten i hela Finland. Regeringens budgetförslag innehåller många goda förslag som stöder både samhällets individer och våra företag. Vi har tagit fram över 30 förslag på normer som ska avvecklas, och flera bereds innan året är slut. Vi har fått igenom ett brett förslag om lokala avtal, som gör det lättare för företag och företagare att investera i sin verksamhet, samtidigt som den stärker arbetstagarens möjligheter att påverka på arbetsplatsen.

För Österbotten kan extra viktiga spetsprojekt nämnas, såsom skatteavdraget på upp till 150 miljoner euro som storbolag som investerar i grön omställning framöver kommer kunna ansöka. Bland annat den Österbottniska batteriindustin förväntas bli stormottagare av detta skattestöd. Därtill bör såklart nämnas de nödvändiga inftrastrukturinvesteringarna så som förbättringar på riksåttan och Vasa förbindelseväg.

Vi har också stärkt finansieringen för organisationer som Viexpo och begränsat nedskärningarna i kultursektorn. Utan SFP hade dessa nedskärningar varit mycket större. Alla dessa prioriteringar bidrar till ekonomisk tillväxt.

När temperaturen ute sjunker och dagarna blir kortare närmar vi också vårt nästa stora val: Kommunal- och välfärdsområdesvalet. SFPs roll i såväl kommunerna som välfärdsområdena är central. Utan vår medverkan på gräsrotsnivån blir många viktiga beslut inte fattade. De kommuner där SFP är störst växer snabbast, har bästa förutsättningarna för företagen, har en stark utbildning och ger hopp till invånarna om en bättre framtid. De välfärdsområdena där SFP har en central roll sköter vården bäst och har den mest välmående befolkningen i landet. Vi behövs nu mer än någonsin även på nya ställen, och därför är det viktigt att vi alla ställer upp och hjälper till.

Man kan konstatera att det finns gott om skäl att känna optimism så länge vi i riksdagen fortsätter leverera politik som stöder ekonomisk tillväxt och skapar förutsättningar för att verka.

Christoffer Ingo

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00