En konkret, viktig och betydande åtgärd för att förbättra Östersjöns hälsa

17.10.2024 kl. 15:31
Lagförslaget om att förbjuda utsläpp av tvättvatten från fartygs svavelskrubbare i finskt territorialvatten har kommit till riksdagen. Förslaget är en konkret och betydande åtgärd för att förbättra vattenkvaliteten i Östersjön, och en viktig satsning för Östersjöns hälsa.

EU:s svaveldirektiv och internationella regler har sedan år 2015 kraftigt begränsat utsläppen av svavel. Men begränsningarna har bara gällt utsläpp i luften.

 
– Det är beklagligt att man inte från början förbjöd utsläppen av svavel i vatten eftersom utsläppen i praktiken flyttades från skorstenen till havet från de fartyg som installerade svavelskrubbare. Det säger sig självt att det inte är bra, i synnerhet inte i en känslig skärgårdsmiljö som vår med grunda vatten och farleder nära klippor och stränder, säger Svenska riksdagsgruppens vice ordförande, Ålands riksdagsledamot och medlem i kommunikationsutskottet Mats Löfström som också är vice ordförande i riksdagens maritima grupp.
 
– Det här är en lucka i regleringen som regeringen nu vill täppa till, och som ska träda i kraft samtidigt som Danmark och Sverige inför sina egna begränsningar i sitt territorialvatten. Det är viktigt att Finland inför likvärdiga begränsningar samtidigt som Sverige eftersom risken annars skulle vara att utsläppen i fortsättningen skulle ske i högre grad på finländskt vatten än i svenskt vatten. Samtidigt är det viktigt att framhålla att långt ifrån alla fartyg i trafik till finländska hamnar använder sådan här teknik, och de fartygen kommer vara opåverkade till den här delen, säger Löfström.
 
Bland annat Chalmers tekniska högskola har i sin forskning i flera år varnat för utsläppen från svavelskrubbare som inte enbart innehåller svavel utan också koppar, zink, tungmetaller som bly och kadmium och andra giftiga ämnen*
 
Utsläppen från svavelskrubbare med öppet kretslopp förbjuds från och med 1 juli 2025.
 
Lagförslaget innebär också förbud mot utsläpp av gråvatten, det vill säga vatten från fartygets duschar, tvättmaskiner och kök, till Finlands territorialvatten. Det gällande förbudet mot utsläpp av toalettavfall föreslås bli skärpt så, att det i fortsättningen ska vara förbjudet att på Finlands territorialvatten släppa ut behandlat toalettavfall från fartyg till vattnet. 

 
Mats Löfström

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30