Positivt för strömmingen, men laxbestånden oroar

18.10.2024 kl. 15:23
Stora utskottet tog idag ställning till EU-kommissionens förslag på fiskekvoter för året 2025. Utskottet beslöt i enlighet med regeringens linje, efter omröstning, att arbeta för öka strömmingskvoterna men att minska laxkvoten.

Beslutet ligger i enlighet med internationella havsforskningsrådets rekommendationer. Riksdagsledamot Anders Norrback (SFP) har gjort ett gediget arbete för fiskekvoterna i såväl jord- och skogsbruksutskottet, som Stora utskottet.  


- Idag klarnade Finlands linje i EU gällande fiskekvoterna. Med tanke på omständigheterna är jag nöjd med resultatet från dagens utskottsmöte. Jag är dock djupt bekymrad över våra laxbestånd som har minska. Därför måste vi acceptera en sänkt fiskekvot för laxen till år 2025, för att kunna ha ett laxfiske i framtiden också. Det viktiga för vårt kustfiske är att det inte heller helt förbjuds. Hoppeligen kan vi gå in för att höja kvoten nästa år, säger Norrback.

Förra året övervägdes ett totalförbud mot strömmingsfiske, men det undveks till slut.

- När det gäller strömmingen är förutsättningarna betydligtbättre än för ett år sen. Jag är glad man inte stoppade strömmingsfiske och äventyrade näringen förra året med totalförbud. Redan i år har man kunnat märka en höjning i strömmingsstånden, säger Norrback. 

Stora utskottet betonar vikten av att förhindra olagligt fiske av lax i Östersjön och att effektivt övervaka förbudet mot laxfiske i Östersjöns huvudbassäng. Utskottet stöder också regeringens syn på behovet av en långsiktig förvaltningsplan för lax, vilket skulle underlätta bättre skydd för olika laxbestånd. Planen är även viktigockså för fritidsfiske och fisketurismens framtid.

- Vi behöver mer långsiktiga lösningar när det kommer till våra fiskebestånd, så att inte våra kustfiskare skall behöva leva i oro varje år när fiskekvoterna behandlas. Här är det speciellt viktigt att få i gång åtgärder för rovdjur som säl och skarv, som är de största bovarna när det kommer till våra fiskar, avslutar Norrback.
Anders Norrback

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30