Adlercreutz på besök i Ukraina: Finlands stöd är orubbligt

15.10.2024 kl. 18:55

Svenska folkpartiets ordförande, undervisningsminister Anders Adlercreutz besökte Kyiv måndagen den 14 oktober. Adlercreutz träffade bland annat undervisnings- och vetenskapsminister Oksen Lisovyi och utbildningsutskottets ordförande Serhi Babak samt utskottsmedlemmar i Ukrainas parlament. Lisovyi och Babak kommer från president Zelenskyis parti Sluha narodu som också är medlemmar i den europeiska liberala familjens partigruppering ALDE dit även Svenska folkpartiet hör.


Ukraina har en miljon grundskolelever på flykt utanför landets gränser som studerar på distans i det ukrainska skolsystemet, och en miljon till som är interna flyktingar inom landets gränser.

— I Ukraina är synen på utbildning väldigt lika vår i Finland. Man tar skolan på stort allvar och speciellt i kristider så accentueras vikten av både inlärning och gemenskap, säger Anders Adlercreutz.

— Jag förstår verkligen Ukrainas önskan att hålla kvar sina elever i skolsystemet.

Ukraina är Finlands största biståndsmottagare, och ett speciellt fokus ligger på undervisningssektorn där Finland bidrar med både sakkunskap och medel för att  stärka och förnya den ukrainska skolan samtidigt som Ryssland målmedvetet försöker förstöra både skolbyggnader och den ukrainska kulturen.

— Det har varit fruktansvärt att se hur skolor bombats sönder och ukrainska böcker bränts och förstörts i områden Ryssland ockuperat, säger Adlercreutz.

— Finlands stöd till Ukraina är orubbligt, vi sviker varken Ukrainas barn och unga eller den övriga befolkningen.

Under besöket besökte Adlercreutz en kombinerad grund- och gymnasieskola där han också spelade cello tillsammans med en stråkensemble unga musiker.

– Musiken har en speciell roll i mitt liv, och i tider av kris för den samman människor på ett unikt sätt.

– Jag vill visa mitt stöd för Ukrainas kamp för sin frihet också så här – det var en sak att spela den ukrainska folksången ’Oi u luzi chervona’ i Rikssalen i Finlands riksdag på krigets ettårsdag, men att få framföra den på plats bland ukrainska elever kändes verkligt speciellt, säger undervisningsminister Anders Adlercreutz.


Adlercreutz inspelning från rikssalen i Finlands riksdag av den ukrainska folksången ’Oi u luzi chervona’ i Ukraina hittas på Youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=ezG8CXP6wEs

En inspelning från Lyceum 107 i Kyiv hittas här: 
https://www.instagram.com/reel/DBJS4O9NBsj/?utm_source=ig_web_copy_link

 
Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30