Svenska verksamheten i YLE central för vår levande tvåspråkighet

15.09.2024 kl. 06:10
Under 33 möten har den parlamentariska Yle-arbetsgruppen utvärderat Yles uppgifter och finansiering.

I gruppen, vars förehavanden haft ett stort nationellt intresse, har jag varit vice ordförande. I torsdags nådde vi äntligen en parlamentarisk överenskommelse, som resulterade i att alla partier utom enledamotspartiet Rörelse Nu, bundit sig till. Det var otroligt viktigt att vi nådde en parlamentarisk överenskommelse kring Yle. Det är en tradition för att värna om public service samtidigt som det skapar långsiktighet i verksamheten.

Men precis som antalet möten bevittnar har arbetet inte varit lätt. Redan innan arbetet inleddes visste vi att synerna mellan partierna varierar.

Yle har en mycket bred och viktig roll på flera olika plan i vårt samhälle. Dess roll sträcker sig långt bortom nyhetsrapportering och underhållning – det handlar om att upprätthålla demokratin, säkerställa oberoende information och stärka den kulturella och språkliga identiteten, samhörigheten och vara en viktig part gällande självförsörjning och totalförsvar. Betänkandet är med andra ord ett viktigt redskap, speciellt i ett medielandskap som förändras i en allt snabbare takt.

I dessa tider finns ett stort tryck på att även Yle behöver vara med och balansera ekonomin i vårt land. Tanken är att byråkratin minskas och att beslutsfattandet och Yles finansiering blir mer genomskinlig för att öka transparensen. Det här innebär också att Yles förvaltningsråd får en större roll i att övervaka hur resurserna används.

För mig, och det parti jag företräder, är till exempel Svenska Yles verksamhet viktig. Att vi har fungerande svenskspråkig media i vårt land är en av grundbultarna för vår levande tvåspråkighet. Medierna har en central roll i att bevara och stärka det svenska språkets ställning i Finland.

För att medielandskapet ska vara levande krävs en mångfald av olika medier. I Svenskfinland är medieutbudet smalare än på finska – oftast enbart en tidning per region. Utan Svenska Yle i regionerna, skulle vi ha enbart ett medium. Att vi dessutom har en allt starkare koncentration av ägandet av dagstidningarna, på finlandssvensk håll i princip till en ägare, kan ha sina utmaningar på sikt.

Därför är jag väldigt glad över att arbetsgruppen har gjort en stark viljeyttring i betänkandet där produktion och distribution av innehåll på svenska och andra minoritetsspråk ska tryggas på nuvarande nivå. Det är ett tydligt budskap till den operativa ledningen som gör de konkreta besluten.

Skrivningen är också betydelsefull utifrån ett bredare perspektiv. Att Yle producerar oberoende trovärdig information på olika minoritetsspråk är viktigt med tanke på integration. I betänkandet framgår också att programutbytet mellan de nordiska länderna ska utvecklas. Detta är ännu ett argument för den svenskspråkiga verksamheten eftersom den stöder vikten och förståelsen för svenskan i vårt land.

Överlag har arbetet i arbetsgruppen krävt mycket men jag är otroligt glad över att vi äntligen kommit i mål. Också medielandskapet förändras ständigt och därför är det viktigt att med jämna mellanrum se över och utveckla också Yles service och finansiering.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Gruppanförande 9.2

Gruppanförande i riksdagsdebatten i anledning av statsministerns meddelande om regeringens politik
09.02.2010 kl. 13:45

Gruppanförande i responsdebatten om statsbudgeten för år 2010

Äntligen syns det ljus i ändan av tunneln! Enligt färska uppgifter från Statistikcentralen har bruttonationalprodukten svängt till tillväxt under årets tredje kvartal. Det samma gäller åtta av Finlands tio viktigaste exportländer. Men där slutar de goda nyheterna för dagen.
14.12.2009 kl. 13:45

Statsrådets redogörelse om kommun- och servicestrukturreformen

Kommun- och servicestrukturreformen är en av de viktigaste strukturpolitiska förändringsprocesserna som detta land någonsin upplevt. Samtidigt är den ett av denna regerings viktigaste projekt. Det innebär samtidigt att denna redogörelse är av största vikt och vi måste noggrant avväga hur vi ska fortsätta och förädla denna process. De problem som uppstått i reformen måste samtidigt tas på största allvar!
24.11.2009 kl. 15:05

Valtioneuvoston kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevasta selonteko

Kunta- ja palvelurakenneuudistus on yksi maamme merkittävimmistä rakennepoliittisista muutosprosesseista. Sa-manaikaisesti se on tämän hallituksen tärkeimpiä hankkeita. Tämä merkitsee myös sitä, että tämä selonteko on mitä tärkein, ja meidän on tarkkaan harkittava miten jatkamme ja kehitämme tätä prosessia. Uudistuksessa syntyneisiin ongelmiin on suhtauduttava erittäin vakavasti!
24.11.2009 kl. 15:00

Debatt om Finland och de arktiska områdena

Den arktiska regionen väcker definitivt ett stort politiskt och ekonomiskt intresse på global nivå. Klimatforskarna har redan för länge sedan slagit larm och varnat för att områdena närmast polerna kommer att påverkas klimatuppvärmningen först och att förändringen kommer att vara dramatisk där. Finland och de övriga nordiska länderna har därför ett särskilt ansvar att både inom EU och i internationella sammanhang uppmärksamma den arktiska regionen och människorna som lever där.
18.11.2009 kl. 15:00

Remissdebatt om den klimat- och energipolitiska framtidsredogörelsen

Framtidsredogörelsen om klimat- och energipolitiken är ett viktigt bidrag till den aktuella debatten om den nödvändiga vägen till ett utsläppssnålt Finland. Svenska riksdagsgruppen är glad för att redogörelsen utgår från klimatförändringens effekter ur ett globalt perspektiv och betonar de katastrofala riskerna för mänskligheten och livet på jorden om inget görs föra att förhindra utvecklingen.
21.10.2009 kl. 15:25

Statsrådets meddelande om valfinansieringen

Demokrati förutsätter val. Val förutsätter kandidater och partier. Men val förutsätter också valkampanjer. Valkampanjer är inte gratis, de kostar. Det räcker inte med att nå ut till väljarna bara på torg- och stugmöten och med dörrknackning – inte för att de är helt gratis, de heller.
30.09.2009 kl. 15:35