Första regeringsåret och tack Anna-Maja

15.06.2024 kl. 06:03
I morgon söndag väljer SFP ny ordförande efter Anna-Maja Henriksson som lotsat partiet sen 2016.

Jag vill rikta ett stort tack till Anna-Maja för alla dessa år och även gratulera henne till att bli den första österbottniska SFP:aren invald i Europaparlamentet.

Det fina personliga röstetalet på över 50 000 röster är mycket stort – ett kvitto på väl utfört arbete. Det är otroligt viktigt att vi behåller vår plats i Bryssel också i fortsättningen.

Således är det dags för nästa steg för Anna-Maja. Det unnar jag henne. För lätt har det inte alltid varit som ordförande.

Det är ungefär ett år sedan SFP valde att gå med i regeringen med samlingspartiet, sannfinländarna och kristdemokraterna. Beslutet var svårt och krävde ett långt övervägande av oss i gruppen. Men vår medverkan i regeringen märks efter det första året. Finland skulle se annorlunda ut utan SFP i regeringen, även integrationsfrågor.

Regeringsprogrammet främjar Finlands tvåspråkighet betydligt mer än på länge, mer än i den förra regeringen. Som ett led i detta klubbades avgiftsfriheten kring det så kallade stora språkprovet i plenum i torsdag. Det handlar om språkexamen för statsförvaltningen som påvisar utmärkta kunskaper i finska eller svenska så att språkgrupperna behandlas mera jämlikt.

Vi satsar på svenskundervisningen i skolorna och har framgångsrikt påmint de övriga partierna att vi i varje beslut behöver beakta både finskan och svenskan. Vi är ett tvåspråkigt land, där svenskan ska behandlas jämlikt med finskan, och det behöver synas i regeringens arbete och beslut.

Regeringen satsar på barn och unga i form av fler undervisningstimmar i modersmål och matematik, allt för att främja baskunskaperna.

Vi har arbetat fram lösningar som gynnar investeringar inom den gröna omställningen vilket gynnar den Österbottniska kusten. Vi har även sett till att viktiga infrastruktursatsningar blir av de kommande åren – bland annat på riksåttan omkörningsfilerna på sträckan Lepplax-Edsevö och trafikarrangemangen i Karlebycentrum samt göra förbindelsevägen i Vasa fyrfilig samt förbättrande av flera vägar i regionen. Allt detta kommer inte av sig själv och det är i regeringen man påverkar. Så är den politiska realiteten.

Men, visst tiden i regeringen inte varit lätt. Många tuffa beslut har vi tvingats ta på grund av landets ekonomiska läge. Även förra sommaren var rasismdiskussionen utmanande. Detta tvingade regeringen att arbeta fram ett dokument för hur man arbetar för att motverka rasismen i Finland. Ett otroligt viktigt papper som måste följas upp.

Innan den kommande sommarledigheten kvarstår flera frågor i både riksdag och regering. Jag har själv tillbringat en hel del tid i YLE parlamentariska arbetsgrupp under vintern och våren och innan ledigheterna är målet att vi ska vara klara med arbetet om YLEs framtida roll och finansiering.

Den omdebatterade gränslagen är också aktuell. DCA-avtalet mellan USA och Finland, vilket kompletterar vårt Natomedlemskap, kommer också att behandlas innan sommarpausen.

Vi i SFP går mot ett spännande partiordförandeval. Oavsett vem av kandidaterna som bli vald kommer SFP att vara i trygga händer. Jag vill passa på att önska den blivande partiordförande lycka till med det kommande uppdraget och alla en riktigt skön fortsättning på sommaren.

Mikko Ollikainen

Gruppanföranden

Interpellationsdebatt om pensionärernas inkomster

Riksdagen är på väg att sätta modernt rekord i antalet interpellationer. Vi debatterar idag den femtonde interpellationen för denna period – och då har vi ännu ett år kvar. Under de två tidigare perioderna stannade antalet vid tolv och tretton interpellationer. Det verkar dessutom som om oppositionen indelat väljargrup-perna mellan sig; vänstern talar om pensionärerna, de gröna om barnfamiljerna medan samlingspartiet värnar om kommunerna.
19.09.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om statsbudgeten för år 2007

Ett tack till finansministern och regeringen för presentationen av regeringsperiodens sista budgetförslag. Då vi debatterade den första budgeten hösten 2003 var det ingen i oppositionsleden som trodde att regeringens strama, men ansvarsfulla, budgetramar skulle hålla. Idag får vi alla konstatera att regeringen lyckades genomföra vad den lovat. Statsekonomin är i balans, finländarnas hushållskassa har ökat tack vare systematiska skattesänkningar och de flesta grupper har fått sina stöd förhöjda.
12.09.2006 kl. 00:00

Statsrådets redogörelse om Finlands deltagande i militär krishanteringsoperation i Libanon

Regeringen föreslår att Finland skall delta i FN-operationen i södra Libanon genom att skicka 250 män och kvinnor till regionen. Svenska riksdagsgruppen stöder förslaget. Regeringens begäran om fullmakt för denna fredsbevararoperation står i linje med den säkerhetspolitiska linje och globala ansvar som Svenska riksdags-gruppen talat för.
05.09.2006 kl. 00:00

Statsministerns upplysning om målen för Finlands EU-ordförandeskap

I vilket tillstånd är EU när Finland tar över stafettpinnen från Österrike den 1 juli? Intrycket är att tyngd-punkterna i EU kommer att ligga dels vid ett effektivare bruk av existerande regler, dels vid utrikesrelatio-nerna samt vid energi, men också rättsliga och inrikesfrågor. Mera verkställighet än lagstiftning, mera utrikesrelationer än förlikningar med Europaparlamentet.
21.06.2006 kl. 00:00

Riksdagens 100- årsjubileumssession

I medlet av 1800-talet började drömmen om ett fritt Finland ta sin form. Tankar blev till ord. Runeberg, Topelius, Snellman, Cygnaeus, Lönnroth och Castren personifierade denna utveckling. På olika sätt bidrog de tillsammans till att Finlands folk fick en gemensam nationalanda som blev en förutsättning för självständigheten några decennier senare.
01.06.2006 kl. 00:00

Remissdebatt om regeringens handikappolitiska redogörelse

Att födas som handikappad i Finland innebär inte ett liv i misär som i så många andra länder. Den nordiska välfärdsmodellen har för längre sedan omfattat de handikappade. Det betyder ändå inte att vi skulle ha nått en godtagbar nivå på servicen. Handikappvården är i Finland inte på samma goda nivå som i de andra nordiska länderna. Personlig assistans och utnyttjande av modern teknologi tryggar inte normalitet i livet på samma sätt som i våra grannländer.
16.05.2006 kl. 00:00

Responsdebatt om budgetramarna för åren 2007-2011

Den sittande regeringen har nu presenterat sina sista budgetramar för denna period. Betyget är minst sagt nöjaktigt. För statsfinansernas del måste betyget bli berömligt, sade Eva Biaudet.
15.05.2006 kl. 00:00