Den nya ägarpolitiska principbeslutet betonar ansvarsfullt ägande

23.05.2024 kl. 12:05
Europa- och ägarstyrningsminister Anders Adlercreutz har idag den 23 maj 2024 presenterat regeringens nya ägarpolitiska principbeslut. Principbeslutet är det centrala dokumentet som styr statens ägarstyrningsverksamhet i alla statsägda bolag.

– Staten ska förvalta sitt bolagsinnehav på ett ansvarsfullt och ändamålsenligt sätt. Det är utgångspunkten för ägarstyrningen. Staten äger helt eller delvis 73 bolag vars värde i årsskiftet uppgick till ca 37 miljarder euro – långsiktighet i ägarpolitiken är därför helt centralt, säger Adlercreutz.


Det ägarpolitiska principbeslutet uppdateras varje regeringsperiod. I det nya principbeslutet finns till exempel riskhantering och säkerhet med som ett nytt fokusområde för att återspegla att företagens verksamhetsomgivning har förändrats. Även konkurrensneutraliteten lyfts fram i enlighet med regeringsprogrammet.

– När bolag som helt eller delvis ägs av staten verkar på en konkurrensutsatt marknad är det speciellt viktigt att staten inte upplevs ha en konkurrensfördel. Det säkerställs genom tydlig och konsekvent ägarstyrning.

 Dessutom betonas företagsansvar och hållbarhet i större utsträckning än tidigare.

– De statsägda bolagen ska vara föregångare när det gäller företagsansvar. Det här återspeglas nu i principbeslutet. Fokus läggs på bolagens klimat- och miljöinsatser samt på bolagens ansvar när det gäller miljökonsekvenser och konsekvenser för de mänskliga rättigheterna genom hela värdekedjan. Förutsättningen är att samhällsansvar ingår i bolagens strategi, affärsmodell och ersättningar till ledningen. Det är viktigt att staten visar vägen också vad gäller företagens samhällsansvar.

– I fortsättningen kommer ett program för samhällsansvar att sammanställas regelbundet för att staten ska kunna följa upp effekterna av sitt hållbarhetsarbete. Det är jag glad över.

Principbeslutet om statens ägarpolitik hittas på statsrådets hemsidor via denna länk. LÄNK
Anders Adlercreutz

Gruppanföranden

Finlands säkerhets- och försvarspolitik

16.06.2009 kl. 10:35

Responsdebatt om budgetramarna 2010-2013

Som en följd av den ekonomiska krisen har hittills omkring 3 miljarder euro anvisats för stimulansåtgärder i vårt land – detta motsvarar omkring 1,5 % av BNP – en stor andel också med EU-mått mätt. Alla åtgärder som vidtas måste ha som målsättning att återställa tillväxten och balansen i vår ekonomi, motverka arbetslöshet och trygga vår betalningsförmåga – speciellt på lång sikt.
03.06.2009 kl. 13:35

Responsdebatt om Statsrådets EU-redogörelse

Också Svenska riksdagsgruppen sällar sig till skaran av röster som tycker att det är viktigt att oftare diskutera EU, Finlands roll i unionen och unionens framtid.
26.05.2009 kl. 15:00

Statsrådets redogörelse om EU-politiken

26.05.2009 kl. 10:35

Remissdebatt om statsrådets EU-redogörelse

Av statsrådets redogörelse över EU-politiken framgår regeringens vision om hur EU ska se ut, fungera och utvecklas till år 2020. Svenska riksdagsgruppen framhåller vikten av att alla skall kunna känna sig representerade i Bryssel och delaktiga i den politik som förs i EU.
16.04.2009 kl. 17:00

Responsdebatt om första tilläggsbudgeten

Trots att vi skött vår egen ekonomiska politik bra de senaste åren och kunnat både förbättra välfärden och korta av på vår statsskuld är vi mitt i den ekonomiska kris som startade i höstas på fastighetsmarknaden i USA och snabbt spred sig. Alla undersökningar pekar på att vi får lov att räkna med kärva år. Hur kärva de blir vet vi väl med säkerhet först efteråt. Nu måste vi hålla hjulen i rullning, stimulera sysselsättningen och upprätthålla tryggheten och basservicen för alla. Samtidigt måste vi ta sikte på en framtid där sysselsättningsgraden är hög, eftersom det utgör grunden för en hållbar välfärd.
18.03.2009 kl. 16:00

Interpellation om regeringens ställningstagande till högre pensionsålder

Vi har upplevt dramatiska veckor i politiken, något som har sin naturliga bakgrund i det som har hänt i världsekonomin men som också har med vårt lands åldersstruktur och arbetsmarknad att göra. Med stor tillfredsställelse kan vi notera att förståelsen för regeringens framförda förslag till åtgärder börjar vinna allt större understöd.
11.03.2009 kl. 16:30